Ενημέρωση με ένα κλικ

Τα νέα δεδομένα για εθνική σύνταξη, ανταποδοτικές και χηρείας – Έρχεται “Ψαλίδι” εώς 270 ευρώ

Τι ορίζει η εγκύκλιος

Με ανακοίνωση του, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων κάνει λόγο για “πρωτοχρονιάτικες περικοπές στις συντάξεις (χηρείας – αναπηρίας – διπλές)”, καθώς το Υπουργείο Εργασίας με εγκύκλιο του, παραμονές της αλλαγής του έτους ” και, έτσι, “ουσιαστικά προκαλεί δραματικές μειώσεις στις ανωτέρω συντάξεις, που μπορεί να ανέλθουν έως και τα 268 ευρώ το μήνα”.

Πρόκειται για μια δυσμενέστατη εξέλιξη, που αφορά το σύνολο των διπλο – συνταξιούχων. Μάλιστα, στην ίδια εγκύκλιο ορίζεται το “πλαφόν” των 384 ευρώ, που είναι η εθνική σύνταξη μετά από 20 έτη απασχόλησης, το οποίο θα μπορεί να υποχωρεί μέχρι τα 360 ευρώ, για όσους έχουν λιγότερες ημέρες ασφάλισης.

 

Ειδικότερα, με την εγκύκλιο ξεκαθαρίζονται τα εξής:

Διασφάλιση κατώτατου ποσού

  1. Εθνική σύνταξη. Βάσει του νόμου η θέσπιση της εθνικής σύνταξης (επιπλέον της ανταποδοτικής σύνταξης) αποσκοπεί στη διασφάλιση ενός κατώτατου ποσού σύνταξης για κάθε κατηγορία συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ. Όταν ένας ασφαλισμένος δικαιούται περισσότερες της μίας συντάξεις από οποιαδήποτε αιτία (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου), του χορηγείται μια μόνο εθνική σύνταξη που δεν μπορεί να υπερβαίνει (μεμονωμένα ή ως άθροισμα εθνικών συντάξεων από διαφορετικές αιτίες) το ανώτατο όριο μιας πλήρους εθνικής σύνταξης, δηλαδή τα 384 ευρώ. Ο κανόνας αυτός ισχύει και εφαρμόζεται ανεξαρτήτως της προέλευσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
  2. Ανώτατο και κατώτατο όριο σύνταξης λόγω θανάτου. Το συνολικό ποσό των κατά μεταβίβαση συντάξεων που καταβάλλονται στους νόμιμους δικαιούχους (σύζυγος, τέκνα) λόγω θανάτου του συνταξιούχου δεν μπορεί να υπερβαίνει τη σύνταξη του θανόντος. Αντιστοίχως, το ποσό του συνόλου των κατά μεταβίβαση συντάξεων που καταβάλλονται στους νό- μιμους δικαιούχους δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 360 ευρώ. Εξαίρεση αποτελούν τα ορφανά τέκνα και από τους δύο γονείς, στα οποία το κατώτατο όριο δεν επιμερίζεται, αλλά το καθένα λαμβάνει τουλάχιστον το κατώτατο όριο.

Σε περίπτωση θανάτου

 

  1. Ανταποδοτική σύνταξη. Σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου που λάμβανε δύο ανταποδοτικές συντάξεις, το δικαίωμα των νόμιμων κληρονόμων στη σύνταξη του θανόντος είναι ενιαίο και αδιαίρετο, ανεξαρτήτως του πλήθους και του είδους των δικαιωμάτων που μεταβιβάζονται από τον θανόντα.
  2. Συντάξεις χηρείας. Για τα τρία πρώτα χρόνια μετά τον θάνατο του συνταξιούχου καταβάλλεται στον επιζώντα σύζυγο ολόκληρη η σύνταξη χηρείας, η οποία ισούται με το 70% της σύνταξης του θανόντος. Μετά την τριετία η σύνταξη προσαρμόζεται και καταβάλλεται το μισό αυτής, δηλαδή το 35%, εφόσον ο επιζών εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε άλλη πηγή. Αν ο επιζών σύζυγος είναι ανάπηρος σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, εξακολουθεί να λαμβάνει ολόκληρη τη σύνταξη χηρείας, χωρίς περικοπή, για όσο διαρκεί η αναπηρία.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει