Ενημέρωση με ένα κλικ

Κορωνοϊός: Στη «σκιά» της Όμικρον τα πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν – Οι συστάσεις των ειδικών

Λίγες ώρες απομένουν για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, αλλά η Όμικρον καλπάζει. Ενόψει των τραπεζιών μέσα στις γιορτές, οι ειδικοί συστήνουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν οι πολίτες.

Από χθες το πρωί έχουν τεθεί σε ισχύ τα νέα μέτρα ως τις 16 Ιανουαρίου. Ετσι το ρεβεγιόν θα είναι χωρίς μουσική σε εστίαση και διασκέδαση, παρότι θα λειτουργήσουν μέχρι τις 2 τη νύχτα την παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Ανησυχία ωστόσο, δεν υπάρχει μόνο για τα μαγαζιά αλλά (ίσως και κυρίως) για τα σπίτια όπου οργανώνονται συγκεντρώσεις και τραπέζια. Οι ειδικοί τονίζουν τι πρέπει να αποφύγουν οι πολίτες ώστε να παραμείνουν ασφαλείς.

Βατόπουλος: Εμβολιασμένοι με την αναμνηστική δόση στο εορταστικό τραπέζι

Όπως εξήγησε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν είναι εύκολο να υπολογισθούν πόσα είναι τα κρούσματα της Όμικρον διότι «υπάρχουν πολλοί που είναι ασυμπτωματικοί».

Για αυτό, τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό τώρα στις γιορτές, την Πρωτοχρονιά, όσοι είναι καλεσμένοι σε τραπέζια:

  • να έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου.
  • να κάνουν ένα self test ή ένα rapid test, ανήμερα ή την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
  • να αερίζεται ο χώρος.
  • να μην πάνε οι υπερήλικες με χρόνιο πρόβλημα.

«Η πανδημία είναι εδώ και όπλα μας είναι ο εμβολιασμός και τα φαρμακευτικά μέσα», επεσήμανε επίσης, ο κ. Βατόπουλος.

Δημόπουλος: Μάσκα σχεδόν συνέχεια, κρατάμε αποστάσεις

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ την Τετάρτη (29/12), ανέφερε πως «αν κάποιος είναι καλεσμένος, να κάνει ένα rapid test, όσο και αν αυτό δεν μας προφυλάσσει απολύτως. Αν έχει συμπτώματα κρυολογήματος, να αποφύγει να έρθει σε επαφή με κόσμο. Να χρησιμοποιούμε μάσκα σχεδόν συνέχεια. Να αερίζουμε τους χώρους και να κρατάμε αποστάσεις».

«Χρειάζεται προσοχή, η ουσία είναι τι μπορεί να κάνει ο καθένας σε προσωπικό επίπεδο. Μπορεί η Όμικρον να μην μεταδίδεται σε δευτερόλεπτα αλλά μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα από τη Δέλτα», συμπλήρωσε ο κ. Δημόπουλος, αναφερόμενος στο FDA και τον Άντονι Φάουτσι, ότι «τα self test και τα rapid test δεν εξασφαλίζουν απόλυτα το αποτέλεσμα»

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει