Ενημέρωση με ένα κλικ

Ρεκόρ 38 βαθμών Κελσίου στην Αρκτική

Επίσημα επιβεβαιώθηκε η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αρκτική, οι 38°C (100 F).

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) επαλήθευσε την Τρίτη το ρεκόρ, που αναφέρθηκε στην πόλη Βερχογιάνσκ της Σιβηρίας στις 20 Ιουνίου πέρυσι. Η θερμοκρασία ήταν 18 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία της περιοχής για τον Ιούνιο.

Ο WMO, μια υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), είπε ότι η υπερβολική ζέστη «ταίριαζε περισσότερο στη Μεσόγειο παρά στην Αρκτική».

Η πόλη Βερχογιάνσκ της Σιβηρίας, όπου το θερμόμετρο έδειξε τη θερμοκρασία αυτή ρεκόρ των 38 βαθμών Κελσίου στις 20 Ιουνίου του 2020, βρίσκεται 115 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, μια περιοχή στην οποία η θερμοκρασία ανεβαίνει περισσότερο από το διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου. Οι θερμοκρασίες εκεί καταγράφονται από το 1885.

Αυτή η περιοχή της ανατολικής Σιβηρίας έχει πολύ ξηρό ηπειρωτικό κλίμα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα πολύ ψυχρούς χειμώνες και πολύ ζεστά καλοκαίρια.

«Η έρευνα αυτή υπογραμμίζει την άνοδο των θερμοκρασιών σε μια περιοχή που είναι σημαντική για τον υπόλοιπο κόσμο όσον αφορά το κλίμα» και επομένως είναι σημαντικό να την παρατηρούμε διαρκώς, υπογράμμισε παράλληλα ο Ράνταλ Κέρβενι, ο εισηγητής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού για τις ακραίες κλιματικές και μετεωρολογικές συνθήκες.

«Είναι πιθανό, όντως, ότι θα προκύψουν πιο ακραίες συνθήκες στην Αρκτική στο μέλλον», επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

Οι ερευνητές του οργανισμού αυτού προσπαθούν να «επαληθεύσουν θερμοκρασία 54,4 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε το 2020 και 2021 στο πιο ζεστό μέρος της Γης, την Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια, και επίσης να επιβεβαιώσουν ένα νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ ζέστης 48,8 βαθμών Κελσίου το οποίο καταγράφηκε στην Σικελία φέτος το καλοκαίρι», πρόσθεσε ο Ταάλας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει