Ενημέρωση με ένα κλικ

Χριστούγεννα με νέα μέτρα: Οι 4 ημέρες που θα κρίνουν το 2022

Η τήρηση των νέων μέτρων, που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση για τα Χριστούγεννα, θα κρίνει την Πρωτοχρονιά και το πλαίσιο που θα εφαρμοστεί από το νέο έτος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης παρουσίασαν ειδικότερα νέα μέτρα σε δύο στάδια, από αύριο Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου στις 6:00 πμ μέχρι τις 3 Ιανουαρίου και από τις 3 Ιανουαρίου και για ένα 15νθήμερο, κατόπιν της εισήγησης της επιτροπής ειδικών.

Η επιτροπή όμως θα συνέλθει εκ νέου τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου και εάν χρειαστεί θα ληφθούν και άλλα μέτρα πριν τις 3 Ιανουαρίου, ενώ θα κλειδώσει και το “πακέτο” του 2022, αν και ήδη υπάρχουν οι βασικές κατευθύνσεις για τους τομείς που θα αφορούν οι επόμενοι περιορισμοί, με πρώτο “θύμα” και πάλι την εστίαση.

Ο κ. Πλεύρης απαντώντας σε ερώτηση του NEWS 24/7 διευκρίνισε ότι τα νέα μέτρα ισχύουν και για την Εκκλησία και έστειλε ένα σαφές μήνυμα για το ρόλο που θα παίξει ο εορτασμός των Χριστουγέννων στο να παραμείνει ανοιχτή η οικονομία και η κοινωνία, έστω με ορισμένους περιορισμούς.

“Η μάσκα παραμένει και είναι υποχρεωτική και στην εκκλησία όπως και το rapid, όπως και στα θέατρα και στα σινεμά και σε όλους τους χώρους” ανέφερε ειδικότερα.

“Γίνονται έλεγχοι. Οι έλεγχοι το επόμενο δεκαήμερο θα παραπέμπουν σε όσους ελέγχους έχουν γίνει όλο το έτος”, συνέχισε και πρόσθεσε:

“Έχουμε μεγάλη πίστη ότι πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα τα Χριστούγεννα. Πως θα γιορτάσουμε θα είναι κριτήριο στις εισηγήσεις των ειδικών στις 27 Δεκεμβρίου και στις δικές μας αποφάσεις. Πιστεύουμε ότι οι εμβολιασμένοι, εάν τηρούν τα μέτρα, δεν κινδυνεύουν.

Εάν δεν υπάρχει η τήρηση των μέτρων, προφανέστατα η εισήγηση της επιτροπής τη Δευτέρα θα περιλάβει και όλα αυτά”.

Σημείωσε επίσης ότι: “Στις 27 Δεκεμβρίου θα εκτιμηθούν τα στοιχεία με την πανδημία, αλλά και ο τρόπος, που θα έχουμε λειτουργήσει ως κοινωνία αυτές τις τέσσερις ημέρες ως προς την τήρηση των μέτρων. Θεωρούμε ότι θα μείνουμε σε αυτό και θα αρκούν τα μέτρα, αλλά σε μία δυναμική διαδικασία θα επικαιροποιήσουμε εάν χρειαστεί”.

Η κυβέρνηση πάντως σκοπεύει να ανοίξει κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, αλλά αναγκάζεται πλέον να αλλάξει τα πρωτόκολλα και συγκεκριμένα το 50% συν 1, παρότι ταυτόχρονα επιμένει ότι το μέχρι τώρα πλαίσιο ήταν σωστό!

“Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά και αν χρειάζεται θα επικαιροποιήσουμε το πρωτόκολλο. Αν χρειάζεται, θα μας το πει η επιτροπή. Όλα τα μηνύματα που έχουμε από τη λειτουργία των σχολείων είναι ότι δεν έχουν συμβάλλει στην διασπορά της covid”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Οι περιορισμοί που σε κάθε περίπτωση θα επιβληθούν από τις 15 Ιανουαρίου, αφορούν όπως παραδέχθηκε και τους εμβολιασμένους, επικαλέστηκε όμως ότι έχουν ούτως ή άλλως διακριτή αντιμετώπιση, καθώς στους χώρους της εστίασης δεν μπορούν να πάνε οι ανεμβολίαστοι.

Υπενθυμίζεται ότι από 3 Ιανουαρίου αναμένεται να επανέλθει το ωράριο στην εστίαση και διασκέδαση και η τηλεργασία.

Τόσο ο κ.Πλεύρης όσο και ο κ.Οικονόμου πάντως υποστήριξαν ότι δεν θα πρόκειται για lockdown.

“Θα περιμένουμε και τις εισηγήσεις των ειδικών και η βούληση της κυβέρνησης οι περιορισμοί να είναι στο απολύτως απαραίτητο χωρίς να υπάρχει παραπομπή σε μοντέλα γενικών και ειδικών lockdown”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Διευκρίνισε ότι δεν γίνεται συζήτηση για επαναφορά των SMS και τόνισε ότι δεν θα παραπέμπουν τα επόμενα μέτρα σε lockdown, αλλά θα αφορούν κυρίως τη διασκέδαση και ψυχαγωγία.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει