Ενημέρωση με ένα κλικ

Πληθωρισμός: Νέα εκτίναξη στο 4,3% τον Νοέμβριο – Στο 4,8% στην Ευρωζώνη

Εκτινάχθηκε περαιτέρω τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, πλησιάζοντας τον μέσο πληθωρισμό της Ευρωζώνης, ο οποίος αυξήθηκε επίσης σημαντικά.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 4,3% από 2,8% τον Οκτώβριο. Στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 4,9% από 4,1%, αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώνει η Eurostat τα σταθμίζει με τον Ενιαίο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για όλη την ΕΕ και έχουν κάποια διαφορά από τα στοιχεία που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία υπολογίζει με βάση τον Εθνικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

πληθωρισμός Ευρωζώνη

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης είχαν με διαφορά οι τιμές της ενέργειας που αυξήθηκαν 27,4% έναντι 23,7% τον Οκτώβριο.

Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν σημαντικά σε σχέση με τον περασμένο μήνα (2,7% έναντι 2,1%), όπως και οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων (2,4% έναντι 2% τον Οκτώβριο), γεγονός που υποδηλώνει ότι οι αυξήσεις των τιμών διαχέονται σε όλη την οικονομία.

Οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού σημείωσαν άνοδο 2,2% από 1,9% τον περασμένο μήνα.

Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, αυξήθηκε στο 2,6% από 2,1%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί το 2022 με τάση να υποχωρήσει κάτω από το 2% στη συνέχεια. Μάλιστα, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Ιζαμπελ Σνάμπελ, δήλωσε χθες ότι η ΕΚΤ εκτιμά πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κορυφώθηκε τον Νοέμβριο, ενώ η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, προέβλεψε ότι η πτώση του θα αρχίσει από τον Ιανουάριο.

πληθωρισμός Ευρωζώνη, 2

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More