Ενημέρωση με ένα κλικ

Η φωτογραφία ενός πλανήτη-μωρού (ΦΩΤΟ)

Έχουν εντοπιστεί περίπου πέντε χιλιάδες εξωπλανήτες και έχει υποδειχθεί η ύπαρξη άλλων τόσων και απομένει η επιβεβαίωση της ανακάλυψη τους. Από αυτούς είναι ελάχιστοι οι πολύ νεαρής ηλικίας πλανήτες και ακόμη λιγότεροι οι νεαροί πλανήτες που έχουν καταγραφεί κάποιες εικόνες τους.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Χαβάης χρησιμοποιώντας ορισμένα από τα πιο ισχυρά τηλεσκόπια που είναι εγκατεστημένα στις ορεινές περιοχές του νησιωτικού συμπλέγματος κατάφεραν να καταγράψουν εικόνες του πλανήτη 2M0437b που αν και η ακριβής ηλικία του δεν έχει προσδιοριστεί εκτιμάται ότι σχηματίστηκε πριν από πολύ λίγα εκατ. έτη και είναι από τους νεότερους αν όχι ο νεότερος που γνωρίζουμε και έχουμε εικόνες του. Ο πλανήτης είναι τόσο νέος που είναι ακόμη ζεστός από την θερμότητα της ενέργειας που απελευθερώθηκε κατά την διαδικασία της γέννησης του.

Ο πλανήτης είναι ένας γίγαντας αερίου μεγαλύτερος από τον Δία και βρίσκεται σε απόσταση από το άστρο του 100 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση που έχει η Γη από την Ήλιο. «Ο πλανήτης αυτός μπήκε στην ελίτ λίστα των πλανητών που μπορούμε να παρατηρήσουμε απευθείας. Αναλύοντας το φως αυτού του πλανήτη μπορούμε να μάθουμε στοιχεία για τα στοιχεία από τα οποία αποτελείται, το σημείο που γεννήθηκε και δεδομένα για τον σχηματισμό του» αναφέρει ο Ερικ Γάιδος, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb που είναι προγραμματισμένο να εκτοξευτεί τον προσεχή Δεκέμβριο θα μπορέσει να παρατηρήσει πιο αναλυτικά τον 2M0437b και να αποκαλύψει τα αέρια από τα οποία αποτελείται ακόμη και αν έχει ήδη σχηματιστεί ή βρίσκεται υπό σχηματισμό κάποιος δορυφόρος του.

Δείτε την φωτογραφία

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει