Ενημέρωση με ένα κλικ

Σταϊκούρας: Καταστρώνουμε σαφή οδικό χάρτη ολοκλήρωσης της επένδυσης

Πραγματικά σήμερα συγκρούονται δύο κόσμοι και δύο πολιτικές αντιλήψεις με την κύρωση της τροποποίησης της σύμβασης μεταξύ του Δημοσίου και της ΟΛΠ ΑΕ ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής.

Από τη μία είπε, «είναι η αντίληψη της συνέπειας και της υπευθυνότητας που εκφράζει η ΝΔ και αποτυπώνεται με την στάση της ως κυβέρνηση αλλά και ως αντιπολίτευσης με την διαχρονική της στήριξη το 2008, το 2014, το 2016 και σήμερα το 2021, σε μια επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά. Από την άλλη, είναι η αντίληψη της ασυνέπειας και την ανευθυνότητας που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του στην πορεία του χρόνου, που ως αντιπολίτευση το 2014 και το 2021 άλλα έλεγε και λέει, αλλά το 2016 άλλα υπέγραψε ως κυβέρνηση, βεβαίως ‘με πόνο ψυχής’».

Σήμερα, είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο ΣΥΡΙΖΑ «με θράσος κάνει και πάλι μια νέα κυβίστηση και μας κουνάει το δάκτυλο, χωρίς αιδώ» και αναρωτήθηκε «πόση υποκρισία ακόμη» συμπληρώνοντας: «Τελικά οι δείκτες του ΣΥΡΙΖαϊκού ρολογιού επιστρέφουν σήμερα και πάλι πίσω στο 2014. Αγκυλωμένοι στο παρελθόν, εκφράζουν πολιτικά την οπισθοδρόμηση και τον τυχοδιωκτισμό».

Ο υπουργός Οικονομικών παρατήρησε πως «από το 2016, όταν κυρώθηκε η Σύμβαση για τον λιμένα του Πειραιά, προέκυψαν σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των πρώτων υποχρεωτικών επενδύσεων». Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Σταϊκούρας, από το 2016 μέχρι τον Ιούλιο του 2019, μέσα σε χρονικό διάστημα τριών ετών, είχαν εκτελεστεί επενδύσεις ύψους 51 εκατ ευρώ και δεν έφταιγε το ΕΣΠΑ αλλά οι αντιθέσεις πολλών υπουργών της, που ήταν αντίθετοι με την επένδυση και σήμερα είναι εδώ. Αντιθέτως, την διετία καλοκαίρι 2019-καλοκαίρι 2021, επί κυβέρνησης της ΝΔ εκτελέστηκαν επενδύσεις ύψους 48 εκατ. ευρώ». Το σημαντικότερο κατά τον υπουργό, είναι πως αυτή την διετία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Διαχείρισης Λιμένα (Master Plan) που καθυστέρησε δύο χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο αποτελεί διεθνή πρακτική, που υπαγορεύεται επίσης και από το ενωσιακό δίκαιο. Εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την αδειοδότηση των έργων και συνακόλουθα, για την εκτέλεσή τους. Ορίστηκε το ΤΑΙΠΕΔ, με τον Νόμο 4635/2019, ως Αρχή Σχεδιασμού της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), και υποβλήθηκε η ΣΜΠΕ στις αρμόδιες αρχές προς έγκριση.

Αναφερόμενος στις τροποποιήσεις της συμβάσης, ανέφερε πως εάν δεν υπήρχε διαπραγμάτευση και φιλικός διακανονισμός, αναμφίβολα θα οδηγούμασταν σε διαιτησία με αμφίβολη έκβαση, ανεπιθύμητες πρόσθετες καθυστερήσεις, αναπόφευκτη διασάλευση των συμβατικών σχέσεων και άδηλες οικονομικές συνέπειες. Οι τροποποιήσεις τις οποίες φέρνουμε στη Βουλή, τόνισε ο υπουργός, «είναι οι απολύτως αναγκαίες και βαδίζουν στις ‘ράγες’ του βασικού συμβατικού κειμένου που ψηφίστηκε το 2016. Και αυτό το επιβεβαιώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο, επιλαμβανόμενο με αποκλειστική αρμοδιότητα στο πλαίσιο προσυμβατικού ελέγχου».

Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε πως οι τροποποιήσεις δεν είναι ουσιώδεις, η επιμήκυνση του χρόνου της επενδυτικής περιόδου δεν μεταβάλλει ουσιωδώς το κύριο αντικείμενο της συμφωνίας. Δεν επέρχεται μεταβολή του οικονομικού αντικειμένου των υφιστάμενων συμβάσεων. Δεν επεκτείνεται ανεπίτρεπτα το φυσικό αντικείμενο των αρχικών συμβάσεων, καθώς οι όροι που τροποποιούνται είχαν προβλεφθεί στις αρχικές συμβάσεις. Δεν προκύπτει βούληση των μερών για επαναδιαπραγμάτευση ουσιωδών όρων των τροποποιούμενων συμβάσεων με στόχο τη νόθευση του ανταγωνισμού, αλλά εισάγονται τροποποιήσεις που άπτονται ζητημάτων εκτέλεσης, και ότι ο αγοραστής των μετοχών δεν αποκτά πλεονεκτήματα που ανατρέπουν δραματικά την οικονομική ισορροπία της σύμβασης, αφού η παροχή – σε αυτόν – της δυνατότητας να αποκτήσει άμεσα το υπόλοιπο 16% των μετοχών, αφενός μεν είχε προβλεφθεί για το χρονικό σημείο που θα λάβει χώρα, αφετέρου δε, η άρση των αναβλητικών αιρέσεων αντισταθμίζεται με τη θέσπιση διαλυτικής αίρεσης επί αθέτησης των συμφωνηθέντων, αναστροφής της πώλησης και μεταβίβασης των μετοχών, με τη ρητή συμφωνία περί διατήρησης των ρητρών αποζημίωσης και κατάθεσης 2 επιπλέον εγγυητικών επιστολών.

Σκοπός της τροποποίησης, είπε ο υπουργός «είναι η διασφάλιση της ομαλής εκτέλεσής της, ιδίως δε η πλήρης εκτέλεση των έργων των υποχρεωτικών επενδύσεων, με θεμελιώδη στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη του λιμένα Πειραιά».

Ο Χ. Σταϊκούρας, αφού ανέλυσε τους όρους της τροποποίησης, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτές, «αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία που προέκυψε στην πράξη από την εκτέλεση της σύμβασης. Εντοπίζοντας τα κενά και αρρύθμιστα σημεία της υφιστάμενης σύμβασης που δυσχεραίνουν και επηρεάζουν την ομαλή εκτέλεσή της και επιδιώκοντας να αποτυπωθεί ένα αντικειμενικό και εκ των προτέρων καθορισμένο και προσδιορισμένο πλαίσιο, δίχως ερμηνευτικά κενά και αμφισβητούμενα σημεία, με απώτερο στόχο την πλήρη εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων και την αναβάθμιση του λιμένα». Καταστρώνουμε είπε, «έναν σαφή οδικό χάρτη υλοποίησης και ολοκλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων του επενδυτή».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, καταλόγισε στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ειρωνείες στον ΣΥΡΙΖΑ «περί πόνου ψυχής», λέγοντάς του πως «δεν ξέρω ‘με πόσο πόνο ψυχής’ και ποια κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει αποφάσεις κατά την διάρκεια των μνημονίων. Ξέρω όμως – και το ξέρει όλος ο λαός- ότι όλες οι λεγόμενες κυβερνήσεις της μνημονιακής περιόδου, πράγματι αναγκάστηκαν να κάνουν πράγματα πέρα από την θέλησή τους. Αποφάσεις που επιβλήθηκαν από την τρόικα, εξ αιτίας όμως της χρεοκοπίας που εσείς, η παράταξή σας, την προκάλεσαν σε αυτή εδώ τη χώρα. Θέλει, λοιπόν, πολύ μεγάλο θράσος κ. Σταϊκούρα να έρχεστε εδώ με αυτό υφάκι και να μας ειρωνεύεστε. Γιατί είστε οι υπαίτιοι της χρεοκοπίας και που αναγκάσατε ένα σωρό κυβερνήσεις και τον ελληνικό λαό να υποστεί τα πάνδεινα των μνημονίων».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον κ. Σταϊκούρα «οικονομικό εκπρόσωπο της Cosco», καθώς όπως παρατήρησε, «δεν αναφέρατε ούτε μια ευθύνη της εταιρείες για τις καθυστερήσεις».

«Κύριε Ραγκούση, υποθέτω ότι έχετε ξεχάσει ότι είστε από μετεγγραφή από κάπου αλλού στον ΣΥΡΙΖΑ» απάντησε ο Χρήστος Σταϊκούρας. «Υποθέτω ότι έχετε ξεχάσει ότι υπηρετήσατε σε κυβερνήσεις που βάλαν την χώρα στο μνημόνιο. Και υποθέτω, επίσης, ότι έχετε ξεχάσει ποιες είναι οι ρίζες του προβλήματος, οι οποίες είναι πολλές δεκαετίες πριν, αλλά ας το αφήσουμε αυτό στην άκρη, δεν σας συμφέρει, ειδικά όταν είσαστε εκ μετεγγραφής».

Ο Χ. Σταϊκούρας ανέφερε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «δεν είχα κανένα υφάκι, τοποθετήθηκα με σαφήνεια ότι υπάρχουν δύο κόσμοι – είναι ο κόσμος που εκφράζει η ΝΔ που είναι συνεπής και στήριξε αυτή την επένδυση, και εσείς που το 2014 ως ΣΥΡΙΖΑ λέγατε “όχι”, το 2016 “με πόνο ψυχής” ψηφίσατε και το 2021 πάλι ως αντιπολίτευση λέτε πάλι “όχι”. Kαι μετά από τέτοια κυβίστηση μας κουνάτε και το δάκτυλο!. Και κάτι τελευταίο: Είπατε ότι εγώ και ο κ. Πλακιώτακης εκπροσωπούμε τα συμφέροντα της Cosco. Ίσως δεν ακούσατε καλά τους φορείς χθες στην Επιτροπή, που δύο εξ αυτών είπαν ότι το 2016 από την επιτροπή μέχρι την ολομέλεια ήρθαν όλες οι νομοθετικές βελτιώσεις που έκαναν καλύτερη τη σύμβαση για την Cosco! Και λέτε για εμάς εκπροσώπους της Cosco; Εσείς υπηρετούσατε τα συμφέροντα της Cosco το 2016, αποδεδειγμένα – όχι από εμάς, αλλά από τους φορείς».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει