Ενημέρωση με ένα κλικ

Λιόλιος: Όλοι μαζί για να γίνουμε πρώτοι

Με μότο το τρίπτυχο «ισοτιμία, αξιοκρατία και διαφάνεια», ο νέος πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, παρουσίασε το πρόγραμμά του για τη θητεία του τα επόμενα τρία χρόνια. Ο Βαγγέλης Λιόλιος αποκάλυψε πως έχει γίνει πρόταση στον Δημήτρη Ιτούδη να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της εθνικής ανδρών ενόψει του επόμενου Ευρωμπάσκετ, ενώ χαρακτήρισε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ως τον μεγαλύτερο φαν της εθνικής και φάρο του ελληνικού μπάσκετ.

Επίσης, με τη λέξη φάρος προσδιόρισε και τους Νίκο Γκάλη και Παναγιώτη Γιαννάκη και ευχήθηκε σύντομα «να δούμε και τους τρεις αναμμένους όλους μαζί». Ο νέος «ισχυρός άνδρας» του ελληνικού μπάσκετ, τίτλος που πάντως δεν αποδέχθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου, έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: «Όλοι μαζί για να γίνουμε πρώτοι».

Ο νέος πρόεδρος της ΕΟΚ, ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση:

«Ένας κύκλος πολλών ετών έκλεισε και άνοιξε ένας καινούργιος. Ο κ. Βασιλακόπουλος ήταν αδιαμφισβήτητα ο ηγέτης της ΕΟΚ και του ελληνικού μπάσκετ. Όλοι γνωρίζουμε τη διαδρομή του και όλοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας του. Το τι έγινε τα τελευταία χρόνια και πως οι εξελίξεις ξεπέρασαν την πραγματικότητα, είναι αδιαμφισβήτητο. Το να αναγνωρίζουμε την προσφορά των ανθρώπων που βοήθησαν το μπάσκετ εδώ, δεν είναι απλά υποχρέωση μας, αλλά ο δρόμος για το μέλλον.

Το όραμα που έχουμε δεν είναι δικό μου. Είναι όραμα μιας ομάδας ανθρώπων και της κοινωνίας. Στις 13 Σεπτεμβρίου, για μένα έγιναν δεύτερες εκλογές. Σχεδόν όλα τα σωματεία μου είπαν να μην κάνω πίσω. Είναι εντολή προς όλους μας. Τα σωματεία εκπροσωπούν την κοινωνία και η κοινωνία, έφερε αυτό το αποτέλεσμα. Μας λένε να προχωρήσουμε, να τους κάνουμε ξανά περήφανους, αλλά όλοι μαζί, όχι χωρισμένοι. Σημασία έχει τι θέλει η κοινωνία και ζητάει να προχωρήσουμε μπροστά με όραμα αλλά όλοι μαζί.

Την επόμενη μέρα, πήρα τηλέφωνο και τον κ. Παπανικολάου και τον κ. Φασούλα και όλα τα μέλη που είχαν εκλεγεί. Τους είπα ότι δεν έχασε κανείς. Τους είπα ότι κέρδισε το μπάσκετ. Ένας Λιόλιος δε μπορεί να κάνει τίποτα. Ένα συμβούλιο μπορεί να κάνει ελάχιστα πράγματα. 100 άνθρωποι μπορούν να κάνουν πολλά. Για να πετύχουμε, όμως, χρειαζόμαστε όλη την κοινωνία».

Συνεχίζοντας ανέφερε…

«Το κύριο μέλημα μας είναι να πάμε ενωμένοι και να ξαναγίνουμε περήφανοι για την τρέλα μας, για το μπάσκετ μας. Απάντησε περίπου σε 700 σωματεία κι έχω ακόμα 591 αναπάντητα μηνύματα. Θα απαντήσω σε όλα γιατί κάθε σωματείο είναι πολύτιμο. Όλοι μας ξεκινήσαμε από ένα σωματείο και δεν είχε σημασία σε ποια κατηγορία ήταν. Υπάρχουν οι οργανισμοί όπως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, αλλά το σωματείο πχ, σε ένα νησί που ένας άνθρωπος αφιερώνει χρόνο είναι πολύ πιο «πολύτιμο» από κάθε μεγάλο οργανισμό.

Δε συνηθίζεται μετά τις εκλογές να λέει κάποιος τι έχει σκοπό να κάνει και να τηρεί ό,τι έχει πει πριν. Αυτό ακριβώς θα κάνουμε, θα τηρήσουμε ό,τι είπαμε γιατί αλλιώς δε θα έχουμε λόγο να βρισκόμαστε εδώ.

Το βασικότερο κομμάτι που θέλουμε να αλλάξουμε είναι η νοοτροπία που διέπει την ομοσπονδία και τις Ενώσεις. Η ΕΟΚ είναι εδώ για τα σωματεία. Θα λέω συνεχώς τη λέξη «νοιαζόμαστε». Δεν τα διατάζουμε, τα υπηρετούμε. Αυτό σημαίνει αλλαγή νοοτροπίας και είναι το πιο δύσκολο κομμάτι».

«Ισονομία, αξιοκρατία, διαφάνεια»

«Θα υπάρχει πλήρης οικονομική και οργανωτική διαφάνεια. Όλα τα οικονομικά θα βρίσκονται στο διαδίκτυο και θα μπορεί να τα δει ο καθένας. Ισονομία, αξιοκρατία, διαφάνεια, είναι το τρίπτυχο μου».

«Μεγάλο μουσείο μπάσκετ στην Αθήνα»

«Θα υπάρξει δημιουργία ενός μουσείου μπάσκετ στην Αθήνα που θα προσπαθήσουμε να το διασυνδέσουμε και με το μουσείο μπάσκετ της ΧΑΝΘ. Θα είναι ένα πολύ μεγάλο μουσείο».

«Έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη»

«Θα δώσουμε τρομακτική έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα, που έδρα της είναι η Θεσσαλονίκη. Θα ξαναδώσουμε μεγάλη έμφαση στη «μπασκετομάνα». Η Εθνική επιστρέφει εκεί μετά από 34 χρόνια. Από 1/1/22 η έδρα του γραμματέα της ΕΟΚ θα είναι στη Θεσσαλονίκη».

«Συμβουλευτική επιτροπή με πρόεδρο Ζομπανάκη»

«Στόχος και όραμα μας είναι η Ομοσπονδία μπάσκετ να γίνει Νο1 στην Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα. Θα υπάρξει αυτή η συμβουλευτική επιτροπή, που θα συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο και πρόεδρος της θα είναι ο Κωστής Ζομπανάκης. Αυτές ειναι οι προτάσεις μου στο Δ.Σ. που είανι το ανώτατο όργανο. Ο πρόεδρος εισηγείται, δεν αποφασίζει, το Δ.Σ. αποφασίζει».

«Στόχος τα πάντα να γίνονται ψηφιακά ως το 2024»

«Το Μάρτιο θα υπάρξει Γ.Σ. των σωματείων πραγματική. Θα συμμετέχουν όλα τα σωματεία που εκεί θα υπάρξει αλλαγή καταστατικού, ένα σύγχρονο οργανόγραμμα, ένα νέο πλαίσιο μεταγραφών και εθνικών κατηγορών, νέο πλαίσιο λειτουργίας και σχέσης με τους εκπροσώπους των παικτών και αρκετές άλλες ρυθμίσεις που θα μας πάνε στο μπάσκετ του 2021.

Το πιο σημαντικό πρότζεκτ, είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Δεν είναι απλά ένα ψηφιακό δελτίο, που θα υπάρχει από του χρόνου. Από του χρόνου δε θα υπάρχουν χαρτιά. Σημαίνει ψηφιακές μεταγραφές, ψηφιακό φύλλο αγώνα, διασύνδεση ΕΟΚ, Ενώσεων, ομάδων και παικτών σε μία ευθεία γραμμή. Σημαίνει ότι όλα τα γήπεδα, στοχεύουμε μετά από 3 χρόνια, να έχουν αυτοματοποιημένο live streaming. Στόχος μας είναι 1/6/24 τα πάντα να γίνονται από το κινητό. Αν δεν τα κάνουμε, έχουμε μείνει πίσω».

«Αυτό είναι το αναπτυξιακό μοντέλο μας»

«Η ουσία μας είναι όμως το αναπτυξιακό μοντέλο. Πριν πολλά χρόνια δούλευε σωστά, τώρα είτε είναι παρωχημένο είτε δε δουλεύει καθόλου. Θα υπάρχει ομάδα εργασίας για τη συγγραφή της ελληνικής σχολής μπάσκετ, από ηλικία 6 ως 18 ετών. Θα έχει το τεχνικό επίπεδο, να παίζουν πολλούς αγώνες τα παιδιά. Θα υπάρχει και το κομμάτι του να βγάζεις ανθρώπους στην κοινωνία όχι μόνο αθλητές. Είναι και το αξιακό κομμάτι. Το τρίτο κομμάτι έχει να κάνει με τη διαρκή εκπαίδευση των προπονητών, σε απόλυτη συνεργασία με το ΣΕΠΚ. Αυτό, είναι ανάγκη να το πιέσει η Ομοσπονδία. Το μπάσκετ είναι ενιαίο. Θα συνεργαστούμε απόλυτοι σε μία κατεύθυνση. Από ένα παιδί που είναι 6 ετών μέχρι τον Αντετοκούνμπο. Να μας κάνει το μπάσκετ περήφανους.

Τα σωματεία και τα αναπτυξιακά προγράμματα, έχουν φτάσει στο σημείο να πληρώνουν τα πάντα. Μέλημα μας είναι να φέρουμε παιδιά στο μπάσκετ, να διπλασιάσουμε τα παιδιά που αθλούνται στο μπάσκετ, στην τριετία μας. Το οικονομικό κομμάτι είναι σημαντικό. Από 1/11 για όλους τους ανήλικους, θα υπάρχει κατάργηση του κόστους για δελτία και αυτοκόλλητα. Από 1/3/22 η ΕΟΚ αναλαμβάνει το κόστος των διαιτητών και των κριτών, που φτάνει περίπου τις 800.000 ευρώ.

Υπάρχει ένα κόστος μετακινήσεων και το Φεβρουάριο του 2022 θα είμαστε σε θέση να έχουμε ένα πλάνο σταδιακής κάλυψης.  Από 1/1/22 όλα τα κόστη των Ενώσεων, τα αναλαμβάνει πλήρως η ΕΟΚ. Ετήσιο κόστος, 900.000 ευρώ.

Στις ομάδες τοπικών πρωταθλημάτων, από 1/1/22 κατάργηση κόστους δελτίων, αυτοκόλλητα, συμμετοχών. 1/7/22 η πλήρης κάλυψη της διαιτησίας από την ΕΟΚ, με ετήσιο κόστος 500.000. Γίνεται μελέτη για το κόστος μετακινήσεων, για το Φεβρουάριο του 2022 για πλάνο σταδιακής κάλυψης».

«Πλήρης αναδιάρθρωση των εθνικών κατηγορίων»

«Πλήρης αναδιάρθρωση των εθνικών κατηγοριών. Στόχος σταδιακής μείωσης από τις 130 ομάδων στις 70. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε ενίσχυση τοπικών πρωταθλημάτων, θα έχουμε οικονομικά βιώσιμες ομάδες εθνικών κατηγοριών και θα έχουν και ποιοτικά χαρακτηριστικά στο ρόστερ τους. Θα υπάρχουν κεντρικές χορηγίες, ονοματοδοσίες και το εργαλείο του live streaming. Έχουμε την πρόθεση για τηλεοπτική κάλυψη της Α2 και της Α1 Γυναικών».

«Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι του μπάσκετ Γυναικών»

«Το μπάσκετ Γυναικών είναι ουσιαστικά μια ομοσπονδία μέσα στην ομοσπονδία. Θα λειτουργήσει με διπλάσια υποστήριξη από το μπάσκετ Ανδρων. Υπεύθυνοι θα είναι οι Άννυ Κωνσταντινίδου με το Χρήστο Βασιλειάδη, ειδικός σύμβουλος θα είναι ο κ. Δικαιουλάκος. Υπάρχει πολύ στενή επαφή με τη FIBA. Οι στόχοι είναι να πάμε σε αναδιάρθρωση πρωταθλημάτων σε βάθος τριετίας, ξεχωριστό αναπτυξιακό πρόγραμμα και μάλιστα, ένα event το οποίο θα ξεκινήσει από τώρα είναι το All Star Weekend Γυναικών, στις 12-13 Φεβρουαρίου 2022».  

Φέτος, η πρόταση μου θα είναι να γίνει Final 4. Από του χρόνου, στόχος είναι να υπάρξει Κυπελλούχος ερασιτεχνικών σωματείων, μέχρι και Α2, που θα παίρνει το Κύπελλο κανονικά και θα συμμετέχει μαζί με τις πρώτες επτά ομάδες του πρώτου γύρου της Basket League σε ένα Final 8 που εκεί θα βγαίνει ο Kυπέλλουχος Ελλάδας».

«Πρόταση για Final 4 φέτος στο Κύπελλο, Final 8 από του χρόνου»

«Φέτος, η πρόταση μου θα είναι να γίνει Final 4. Από του χρόνου, στόχος είναι να υπάρξει Κυπελλούχος ερασιτεχνικών σωματείων, μέχρι και Α2, που θα παίρνει το Κύπελλο κανονικά και θα συμμετέχει μαζί με τις πρώτες επτά ομάδες του πρώτου γύρου της Basket League σε ένα Final 8 που εκεί θα βγαίνει ο Kυπέλλουχος Ελλάδας».

«Η σχέση ΕΟΚ-ΕΣΑΚΕ»

«Το μπάσκετ είναι ενιαίο. Η κορυφή του παγόβουνου είναι το επαγγελματικό μπάσκετ. Η αγαστή συνεργασία μεταξύ ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ, θα μας φέρει εκπληκτικά αποτελέσματα. Πρέπει να έχουμε ισότιμες σχέσεις, με ανεξαρτησία και διαφάνεια. Κοινό σημείο μας είναι ο Έλληνας αθλητής, που μέσα από αυτήν τη διαδικασία, εμείς πρέπει να προετοιμάσουμε από τα πρωταθλήματά μας που θα μπορέσει να συμμετάσχει στη Basket League και να μπορέσει μετά να παίξει και στην εθνική Ανδρών. Εκεί θα υπάρξει απόλυτη συνεργασία κι αν κάπου χρειαστεί να βάλουμε βέτο ως ομοσπονδία, θα μπει σε αυτό το κομμάτι».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει