Ενημέρωση με ένα κλικ

Παντζάρια: Το superfood που σου χαρίζει μόνο οφέλη!

Τα παντζάρια, η κόκκινη μικρή τροφή, είναι τόσο ισχυρή που μόνο οφέλη προσφέρει στον οργανισμό.

Το κόκκινο αυτό λαχανικό, είναι γεμάτο από βιταμίνες, μέταλλα και πολλά ακόμα θρεπτικά συστατικά.

Τα πέντε βασικά οφέλη του, σύμφωνα με το shape.gr είναι:

1 Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, δρα ως φυσικό καθαρτικό και βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Ένα φλιτζάνι παντζάρι περιέχει 3,4 γρ. φυτικές ίνες. Συμβάλλει στην καλύτερη υγεία του πεπτικού συστήματος αποτρέποντας καταστάσεις όπως φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και εκκολπωματίτιδα. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως καρκίνος του παχέος εντέρου, καρδιακές παθήσεις και διαβήτης τύπου 2.

2 Σε μελέτη του 2013 στο The Journal of Nutrition βρέθηκε ότι η κατανάλωση χυμού παντζαριού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μάλιστα, περιέχει φυσικές χρωστικές που προσφέρουν προστασία κατά της υπέρτασης και της καρδιακής νόσου. Αρκούν 250 ml χυμός παντζαριού για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

3 Είναι χαμηλό σε θερμίδες, καθώς αποτελείται κυρίως από νερό και υδατάνθρακες, αλλά περιέχει σχεδόν όλα τα αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα που χρειαζόμαστε.

4 Εκτός από τη μεταφορά οξυγόνου στους μυς, συμβάλλει στην καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να ενισχύει την πνευματική απόδοση. Τα νιτρικά άλατα στον χυμό του μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και στην επιβράδυνση της άνοιας.

5 Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και την αντοχή στην άσκηση. Τα νιτρικά του διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση του οξυγόνου στους μυς. Ως αποτέλεσμα έχουμε μεγαλύτερες αντοχές και μπορούμε να γυμναζόμαστε για περισσότερο χρόνο. Σε μελέτη του 2012 στο International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση του χυμού του παρέχει ώθηση στη φυσική αντοχή, ενώ οι συμμετέχοντες σε μια δοκιμασία ποδηλασίας 10 χλμ., που διεξήχθη την ίδια χρονιά, είχαν καλύτερα αποτελέσματα όταν έπιναν 2 φλιτζάνια χυμό παντζαριού καθημερινά.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει