Ενημέρωση με ένα κλικ

AUKUS-Γαλλία: Οι πρώτες αντιδράσεις ΗΠΑ – Αυστραλίας μετά την ανάκληση πρεσβευτών

Τη λύπη τους για την κίνηση της Γαλλίας ανακαλέσει τους πρεσβευτές της σε ΗΠΑ και Αυστραλία, μετά τη συμφωνία AUKUS, εξέφρασαν οι δυο χώρες.

Συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν τη λύπη τους για την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από την Ουάσινγκτον και θα συνεχίσουν να εργάζονται τις επόμενες ημέρες για να επιλύσουν τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ομοίως η διπλωματία της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα 18/9 ότι της προκάλεσε λύπη η απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Καμπέρα για διαβουλεύσεις στο Παρίσι, διαβεβαιώνοντας ότι αποδίδει μεγάλη αξία στη διμερή σχέση και θα επιδιώξει να συνεχίσει τον διάλογο σε πολλά άλλα ζητήματα.

«Καταγράφουμε με λύπη την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Αυστραλία», ανέφερε εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα. «Η Αυστραλία θεωρεί πολύτιμη τη σχέση της με τη Γαλλία (…). Θα επιδιώξουμε να διεξαγάγουμε διάλογο με τη Γαλλία και πάλι για πολλά ζητήματα αμοιβαίου συμφέροντος βάσει αξιών που μοιραζόμαστε», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Η Γαλλία ανακάλεσε χθες 17/9 τους πρεσβευτές της στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, μετά τη συμφωνία της Καμπέρας με την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο για την προμήθεια πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, με την οποία αναίρεσε τη σύμβαση, ύψους 54 δισεκ. ευρώ, για την αγορά συμβατικών υποβρυχίων από τη Γαλλία.

Είναι η πρώτη φορά που το Παρίσι παίρνει μια τέτοια απόφαση απέναντι στις δύο αυτές χώρες, ιδίως απέναντι στις ΗΠΑ, ιστορικό σύμμαχο της Γαλλίας από την εποχή του πολέμου της αμερικανικής ανεξαρτησίας.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει