Ενημέρωση με ένα κλικ

Χατζηδάκης: H επιδότηση των 1.200 ευρώ θα έχει ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, έδωσε διευκρινήσεις και λεπτομέρειες για το σχέδιο «πρώτο ένσημο» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Όπως είπε η επιδότηση των 1.200 ευρώ αφορά εργαζόμενους που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά εργασία και είναι ηλικίας 18-29 ετών. Τα 600 ευρώ θα λαμβάνει ο νέος και τα 600 ο εργοδότης. Θα τεθεί σε ισχύ 1/1/2022 θα έρθει σύντομα νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή. Την ευθύνη για το πρόγραμμα θα την έχει το υπουργείο Εργασίας.

Το μέτρο θα συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας, αντίστοιχη με αυτή άλλων προγραμμάτων που ισχύουν. Παράλληλα, θα μπορεί να συνδυασθεί με άλλα προγράμματα, όπως αυτό της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 100%, που αφορά σε 100.000 άτομα και επεκτείνεται στις 150.000, καθώς και με άλλα προγράμματα.

Θα προβλέπεται επιδότηση και για θέσεις μερικής απασχόλησης καθώς και φοιτητές. Στην περίπτωση αυτή θα ισχύει το ποσό 50% (600 ευρώ).

Το κόστος του προγράμματος έχει προϋπολογιστεί σε 28 εκατ. ευρώ για το 2022 και 14 εκατ. ευρώ για το 2023. Μπορούν να «καλυφθούν» 35.000 νέοι. Αν υπάρξει επιπλέον ενδιαφέρον, θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός.

Παράλληλα, η διπλή δόση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κατά τον Δεκέμβριο σε όλους τους δικαιούχους αφορά 257.000 νοικοκυριά ή 500.000 άτομα Το κόστος είναι 64 εκατ. ευρώ και για να προχωρήσει απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.

Η ταχύτερη από την αναμενόμενη είσπραξη των προκαταβολών από το ταμείο ανάκαμψης και οι αλλεπάλληλες παρατάσεις στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων και πληρωμής φόρων επηρέασαν καταλυτικά την εικόνα των εσόδων του προϋπολογισμού τον Αύγουστο. Το πρωτογενές έλλειμμα στο οκτάμηνο διαμορφώνεται σε 6,385 δις ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 9,4 δις ευρώ. Τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Αύγουστο κινήθηκαν ικανοποιητικά, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικων Θεόδωρος Σκυλακάκης

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει