Ενημέρωση με ένα κλικ

“Έφυγε” από τη ζωή ο Ντούσαν Ίβκοβιτς

Σε ηλικία 77 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Την είδηση την έκανε γνωστή η ομοσπονδία μπάσκετ της Σερβίας, καθώς ο “Ντούντα” ήταν ένας από τους πιο πετυχημένους προπονητές στην ιστορία του αθλήματος, έχοντας πολλούς τίτλους στο παλμαρέ του.

Ο Ίβκοβιτς ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην Ελλάδα, καθώς είχε υπηρετήσει αρκετούς συλλόγους. Πέρασε συγκεκριμένα από τους πάγκους των ΠΑΟΚ (που κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1992), Άρη και Πανιώνιο, αλλά οι ομάδες που έδωσε το στίγμα του ήταν ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ.

Μάλιστα με τους “ερυθρόλευκους” έχει κατακτήσει και 2 τρόπαια της Euroleague (1997 και 2012), ενώ με την ομάδα του Πειραιά είχε και το ιστορικό “triple crown” του ’97.

Το 1999 πηγαίνει στην ΑΕΚ, όπου κατακτά το Κύπελλο Σαπόρτα (2000) για δύο συνεχόμενα χρόνια κατακτά το Κύπελλο Ελλάδος (2000, 2001), σε ισάριθμους τελικούς με τον Παναθηναϊκό, κόντρα στον κουμπάρο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Εθνική Σερβίας

Με την Εθνική ομάδα οι Ίβκοβιτς ήταν αρκετά ενεργός. Με την ενωμένη Γιουγκοσλαβία έβγαλε τη μεγάλη γενιά των Γιουγκοσλάβων, με τους Ντράζεν Πέτροβιτς, Βλάντε Ντίβατς, Τόνι Κούκοτς, Ντίνο Ράτζα, Ζάρκο Πάσπαλι, Στόγιαν Βράνκοβιτς κλπ., που για τρία χρόνια κατακτούσαν τα πάντα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Μετά τη διάλυση της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, ο Ίβκοβιτς εξακολούθησε να βρίσκεται στον πάγκο της νέας Γιουγκοσλαβίας (δηλαδή της συνομοσπονδίας Σερβίας-Μαυροβουνίου) και με βοηθό τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς βγάζει τη δεύτερη μεγάλη γενιά Σέρβων, με τους Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς, Ντέγιαν Μποντιρόγκα, Ζόραν Σάβιτς, Ζέλικο Ρέμπρατσα, Σάσα Τζόρτζεβιτς και Πέτζα Στογιάκοβιτς. Το 1995 κατακτά το Ευρωμπάσκετ στην Αθήνα.

Το 2009 επιστρέφει στην εθνική Σερβίας και  Ευρωμπάσκετ του 2009, η Σερβία κάνει την έκπληξη νικώντας τους Ισπανούς στον εναρκτήριο αγώνα, και φτάνοντας ως τον τελικό, όπου τελικά χάνει από τους Ισπανούς και παίρνει το αργυρό μετάλλιο.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει