Ενημέρωση με ένα κλικ

Κορονοϊός: Συχνά τα μακροχρόνια συμπτώματα στα παιδιά

Ο νέος κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει επίμονα συμπτώματα σε πολλά από τα παιδιά που μολύνει, προειδοποιεί το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ. Μάλιστα τα συμπτώματα αυτά μπορεί να παρατηρηθούν ακόμα και σε παιδιά που πέρασαν ασυμπτωματικά την αρχική φάση της λοίμωξης, προσθέτει.

Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από μελέτη σε 13.864 παιδιά και εφήβους (ηλικίες 3-18 ετών) και τους γονείς τους. Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, το 11,2% εξακολουθούσαν να έχουν συμπτώματα 3 έως και 6 μήνες μετά το αρχικό θετικό τεστ για κορονοϊό.

Στην πραγματικότητα, συμπτώματα που διήρκησαν 6 μήνες είχαν:

  • Το 1,8% των παιδιών ηλικίας κάτω των 12 ετών
  • Το 4,6% των παιδιών και των εφήβων ηλικίας 12-18 ετών

Στις ηλικίες 12-18 ετών η εμμένουσα Covid (λέγεται επίσης επίμονη ή μακροχρόνια Covid) ήταν συχνότερη σε όσους είχαν συμπτωματική αρχική λοίμωξη. Αναφέρθηκε όμως και στο 3,5% όσων ήταν ασυμπτωματικοί όταν έμαθαν πως τους έχει μολύνει ο κορωνοϊός.

Περισσότερα από 200.000  ανήλικοι έχουν έως στιγμής βρεθεί θετικοί στο Ισραήλ, αναφέρει η εφημερίδα Times of Israel. Περίπου οι μισοί από αυτούς ήσαν ασυμπτωματικοί.

«Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυτή τη στιγμή χιλιάδες παιδιά στο Ισραήλ ταλαιπωρούνται από επίμονα συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Διαταραχές ύπνου και συγκέντρωσης

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, τα επίμονα συμπτώματα που προκαλεί ο κορονοϊός στα παιδιά είναι σε μία στις τρεις περιπτώσεις:

  • Νευρολογικά
  • Νοητικά
  • Προβλήματα ψυχικής υγείας

Πολλά παιδιά, λ.χ., ταλαιπωρούνται από διαταραχές ύπνου και προβλήματα συγκέντρωσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στο Ισραήλ περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα που προκαλεί ο κορονοϊός, καταγράφονται πλέον μεταξύ παιδιών σχολικής ηλικίας. Την Κυριακή, λ.χ., καταγράφηκε στα παιδιά το 56% των νέων διαγνώσεων. Τα ενεργά κρούσματα στους ανηλίκους ανέρχονται σε 41.000, ενώ άλλοι 108.000 μαθητές βρίσκονται σε καραντίνα λόγω έκθεσης σε γνωστό κρούσμα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More