Ενημέρωση με ένα κλικ

Γκουτέρες: απευθύνει έκκληση για βοήθεια στο Αφγανιστάν και στις γυναίκες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ απηύθυνε επείγουσα έκκληση για το Αφγανιστάν, κατά την έναρξη μιας υπουργικής συνόδου που θα πρέπει να συγκεντρώσει πάνω από 600 εκατ. δολάρια βοήθειας, αλλά και να επαναβεβαιώσει τα δικαιώματα των Αφγανών που απειλούνται από τους Ταλιμπάν.

«Οι Ταλιμπάν χρειάζονται ένα σωσίβιο» προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτό που είναι ίσως «η πιο επικίνδυνη ώρα» γι΄αυτούς έπειτα από δεκαετίες πολέμου, πόνου και ανασφάλειας, δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες. «Ο λαός του Αφγανιστάν αντιμετωπίζει την πτώση μια ολόκληρης χώρας όλα μαζί».

Ο ΓΓ μετέβη στην έδρα του οργανισμού στη Γενεύη όπου δεκάδες υπουργοί χωρών δωρητών, με φυσική παρουσία ή διαδικτυακά, αναμένεται να διαδεχθούν ο ένας τον άλλον στο βήμα προκειμένου να υποσχεθούν τη βοήθειά τους στη χώρα, η οποία διοικείται τώρα από τους Ταλιμπάν έπειτα από έναν μακρύ πόλεμο επανακατάκτησης εναντίον ενός καθεστώτος που στηρίχθηκε επί 20 χρόνια από τη διεθνή κοινότητα.

Σε μια οικονομία υπό κατάρρευση ήρθε να προστεθεί μια σοβαρή ξηρασία και η πανδημία της Covid-19, υπενθύμισε ο Γκουτέρες, ο οποίος υπογράμμισε πως οι ανθρωπιστικές οργανώσεις χρειάζονται 606 εκατ. δολάρια μέχρι τα τέλη του έτους προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες 11 εκατ. Αφγανών, σε σύνολο 38 εκατ. κατοίκων.

Ανακοίνωσε πως ο ΟΗΕ θα παρακρατήσει 20 εκατ. δολάρια από ένα ταμείο επείγουσας βοήθειας προκειμένου να υποστηρίξει αμέσως τη δράση αυτών των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ ζήτησε επίσης διασφαλισμένη πρόσβαση στη χώρα για τη διοχέτευση της βοήθειας στους ανθρώπους αλλά και μια ασφαλή πρόσβαση στις ζώνες που έχουν τις περισσότερες ανάγκες.

Στη σύντομη εισαγωγική τοποθέτησή του, ο Γκουτέρες επέμεινε στην «ανάγκη να διασφαλιστεί η προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάνm περιλαμβανομένης της πρόσβασης στην εκπαίδευση και σε άλλες βασικές υπηρεσίες».

«Ένα από τα θετικά σημεία στο Αφγανιστάν σήμερα είναι μια νέα γενιά μορφωμένων ηγετών και επιχειρηματιών που έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες», συνέχισε, καθώς οι Ταλιμπάν αρχίζουν να επιβάλλουν περιορισμούς στις δραστηριότητες των γυναικών μετά την πτώση της Καμπούλ στις 15 Αυγούστου.

«Οι γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν θέλουν να είναι σίγουρες πως η πρόοδος που έχει επιτευχθεί δεν θα διαγραφεί, πως οι πόρτες δεν θα κλείσουν και πως η ελπίδα δεν θα σβήσει», είπε ο Γκουτέρες.

Επέμεινε επίσης στο γεγονός πως η βοήθεια πρέπει να συντηρήσει την οικονομία μακροπρόθεσμα, ώστε οι Αφγανοί να μπορέσουν να παραμείνουν και να εργαστούν στην πατρίδα τους.

Η διάσκεψη αυτή «δεν είναι μόνο τι θα δώσουμε στους Αφγανούς, αλλά και αυτό που τους οφείλουμε».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει