Ενημέρωση με ένα κλικ

Νέα απόφαση δείχνει τον δρόμο – Αναδρομικά από μειώσεις και Δώρα στις επικουρικές συντάξεις

Παράθυρο για αναδρομικά από μειώσεις και Δώρα στις επικουρικές συντάξεις και σε συνταξιούχους που δεν έχουν καταθέσει προσφυγή ανοίγει απόφαση-βόμβα που εξέδωσε το 30ό Πρωτοδικείο Αθήνας, με την οποία δικαίωσε 23 συνταξιούχους με επιστροφές ως 3.487 ευρώ, διατυπώνοντας μεταξύ άλλων και το σκεπτικό ότι οι αξιώσεις τους δεν έχουν αποσβεστεί επειδή πέρυσι μαζί με τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις θα έπρεπε να πληρωθούν και τα αναδρομικά για τις επικουρικές συντάξεις μαζί με τα Δώρα!

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” τα ποσά που κερδίζουν οι 23 συνταξιούχοι περιλαμβάνουν τις επιστροφές 11 μηνών από μειώσεις των Νόμων 4051 και 4093 καθώς και από την ολοσχερή κατάργηση των Δώρων εορτών και επιδόματος αδείας που ελάμβαναν ως το 2012 στις επικουρικές τους συντάξεις. Τα αναδρομικά κυμαίνονται μεταξύ των 1.473 ευρώ και 3.487 ευρώ.

Από τους 23 δικαιωθέντες, οι 21 παίρνουν αναδρομικά από 2.154 ευρώ και πάνω και μόνον 2 παίρνουν κάτω από 2.000 ευρώ με 1.472 ευρώ και 1.777 ευρώ αντίστοιχα.

Η απόφαση

Η βόμβα της απόφασης όμως έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά διατυπώνεται δικαστική κρίση ότι δεν έχουν αποσβεστεί αξιώσεις για αναδρομικά επικουρικών επειδή πληρώθηκαν οι επιστροφές στις κύριες συντάξεις, όπως λέει το άρθρο 114 παρ. 3 του Νόμου 4714/2020.

Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να απαγορευτεί με νόμο η διεκδίκηση αναδρομικών από αντισυνταγματικές μειώσεις που δεν αποδόθηκαν στους συνταξιούχους ή αποδόθηκαν εν μέρει, όπως έγινε με τα αναδρομικά που δόθηκαν μόνον για τις κύριες συντάξεις με το Νόμο 4714/2020, ενώ σύμφωνα με τις αποφάσεις 2287-2288/2015 του ΣτΕ θα έπρεπε να δοθούν και για τις επικουρικές. Στο άρθρο 114 παρ. 3 του Νόμου 4714 αναφέρεται ότι «μετά την πληρωμή των αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις, οι αξιώσεις των συνταξιούχων για άλλες επιστροφές αποσβένονται», δηλαδή απαγορεύτηκε να διεκδικήσουν αναδρομικά για τις επικουρικές, εκτός και αν είχαν ασκήσει αγωγές πριν πληρωθούν τα αναδρομικά στις κύριες συντάξεις.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More