Ενημέρωση με ένα κλικ

Μίκης Θεοδωράκης: Η κρητική γη τον υποδέχθηκε στην αγκαλιά της (φωτό- βίντεο)

Έναν σπουδαίο Έλληνα και μουσικοσυνθέτη υποδέχθηκε η Κρήτη στην αγκαλιά της.

Στα Χανιά γράφεται σήμερα η τελευταία πράξη αποχαιρετισμού στον οικουμενικό Έλληνα δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη, με την κρητική γη να τον δέχεται στην παντοτινή «αγκαλιά» της, όπως εκείνος επιθυμούσε.

Ολοκληρώθηκε το λαϊκό προσκύνημα και έπειτα από μια μικρή παράταση πλέον η σορός του βρίσκεται στη γενέτειρα του στον Γαλατά, στον ναό του Αγίου Νικολάου, όπου τελείται η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο. Η σορός του έφθασε ενώ ακουγόταν το τραγούδι του “Σώπα όπου να ‘ναι θα σημάνουν οι καμπάνες”.

ERT1 LIVE

Από το πρωί της Πέμπτης, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη έφτασε με το πλοίο της γραμμής στο λιμάνι της Σούδας και πέρασε από τη δημοτική αγορά των Χανίων.

Άφιξη της σορού του Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά, Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021.
(EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ)

Εκεί, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του δήμου που παιάνιζαν συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, πλήθος κόσμου βρέθηκε από νωρίς για να πει το τελευταίο αντίο τον άνθρωπο που έκανε μέσω του έργου του γνωστή την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.

Κατά τη σύντομη στάση στη δημοτική αγορά, συγκεντρωμένοι με δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτησαν με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα τον Μίκη Θεοδωράκη, φωνάζοντας «αθάνατος».

 

Στο λαϊκό προσκύνημα στην Μητρόπολη της πόλης πλήθος κόσμου του είπε το τελευταίο «αντίο» με τραγούδια και λουλούδια.

Αυτή την ώρα η σορός μεταφέρθηκε στον Γαλατά, στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου για την εξόδιο ακολουθία.

Νωρίτερα, η μεταφορά της σορού από την πλατεία της αγοράς στην Μητρόπολη Χανίων έγινε με τα πόδια με συνοδεία βρακοφόρων και της φιλαρμονικής μπάντας του δήμου Χανίων.

Στα Χανιά βρέθηκαν για την υποδοχή της σορού του Μίκη Θεοδωράκη ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας καθώς και η Αλέκα Παπαρήγα.

Η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, όπως εκείνος επιθυμούσε, για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του.

 

Κατά τη διάρκεια της κηδείας τόσο στην πόλη των Χανίων, όσο και στο χωριό Γαλατάς θα ισχύσουν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα ενώ σε ένδειξη πένθους θα παραμείνουν κλειστές όλες οι δημοτικές υπηρεσίες.

Στην κηδεία βρίσκονται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει