Ενημέρωση με ένα κλικ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν παρουσίασαν μέρος της σύνθεσης της μελλοντικής τους κυβέρνησης

Τρεις εβδομάδες μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν παρουσίασαν σήμερα μέρος της μελλοντικής τους κυβέρνησης, στην οποία θα τεθεί επικεφαλής ο Μοχάμαντ Χασάν Αχούντ.

Ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ θα είναι το νούμερο 2 στην νέα κυβέρνηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του καθεστώτος, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ.

Έχοντας το σεβασμό από διάφορες φατρίες των Ταλιμπάν, ο Μπαραντάρ ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς στην Ντόχα που οδήγησαν στην αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα.

Μεταξύ των άλλων διορισμών που ανακοινώθηκαν σήμερα, είναι εκείνοι του Μουλά Γιακούμπ, γιου του Μουλά Ομάρ, ως υπουργού Άμυνας και του Σιρατζουντίν Χακάνι, αρχηγού του δικτύου Χακάνι, ως υπουργού Εσωτερικών.

Ο Αμίρ Χαν Μουτάκι, διαπραγματευτής των Ταλιμπάν στη Ντόχα, διορίστηκε επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η σύνθεση της κυβέρνησης δεν έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε ο Μουτζαχίντ, διαβεβαιώνοντας ότι το κίνημά του, το οποίο υποσχέθηκε μια κυβέρνηση «χωρίς αποκλεισμούς», θα προσπαθήσει να «συμπεριλάβει ανθρώπους από άλλα μέρη της χώρας».

Η διεθνής κοινότητα έχει προειδοποιήσει ότι θα κρίνει το ισλαμιστικό κίνημα για τις ενέργειές του, είκοσι χρόνια μετά την επιστροφή του στην εξουσία.

Οι υποσχέσεις του ισλαμιστικού κινήματος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών, δεν πείθουν προς στιγμή. Σε ένδειξη αυτής της δυσπιστίας, αρκετές διαδηλώσεις διοργανώθηκαν στην Καμπούλ τις τελευταίες ημέρες από ακτιβιστές, μαζί με άλλους Αφγανούς που κατάγγειλαν τη βίαιη καταστολή του καθεστώτος στο Πανσίρ.

Το Πανσίρ, όπου βρισκόταν ο τελευταίος θύλακας ένοπλης αντίστασης στο καθεστώς, «είναι πολύ ασφαλές τώρα, δεν υπάρχει πόλεμος», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Ερωτηθείς για τις διαδηλώσεις του Σαββάτου, που σε ορισμένες περιπτώσεις διαλύθηκαν με τη βία από τους Ταλιμπάν, τόνισε ότι οι τελευταίοι «δεν έχουν εκπαιδευτεί ακόμη» στη διαχείριση των διαδηλώσεων και κάλεσε τους διαδηλωτές να ενημερώνουν τις αρχές 24 ώρες πριν την πραγματοποίηση οποιαδήποτε συγκέντρωσης.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει