Ενημέρωση με ένα κλικ

Οι παγίδες για τεκμήρια και ενοίκια – Τι χαρτιά ψάχνει η εφορία

Χιλιάδες φορολογούμενοι αναγκάζονται και φέτος να αποστέλλουν ή να προσκομίζουν αυτοπροσώπως στις ΔΟΥ δικαιολογητικά για να αποδείξουν ισχυρισμούς τους σχετικά με τη συμπλήρωση κωδικών της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Όπως αναφέρει η έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”, η υποχρέωση αποστολής ή προσκόμισης δικαιολογητικών στις ΔΟΥ υφίσταται σε έξι περιπτώσεις οι οποίες αφορούν τη συμπλήρωση ποσών για ορισμένα εισοδήματα και παρακρατηθέντες φόρους, για τα οποία δεν υπάρχει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων καμία ηλεκτρονική πληροφόρηση, τη συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων με επιφύλαξη, τη δήλωση ανείσπρακτων μισθωμάτων, την απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης ή τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης, τη δήλωση εισοδημάτων αλλοδαπής από βαριά αναπήρους, καθώς και τη συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων αποθανόντων.

Τρόπος αποστολής

Γενικά, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε κάθε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος δεν συνυποβάλλονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αλλά αυτά φυλάσσονται από το φορολογούμενο και παραδίδονται εφόσον ζητηθούν.

Για τις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των οποίων η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί μέσω Διαδικτύου και ζητούνται δικαιολογητικά, πρέπει να αποστέλλονται ή να προσκομίζονται μόνο τα δικαιολογητικά που αφορούν σε κωδικούς της δήλωσης για τους οποίους δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση. Εφόσον, δε, η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί χειρόγραφα και η τροποποιητική δήλωση πρέπει να υποβληθεί με τον ίδιο τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει