Ενημέρωση με ένα κλικ

Ποιοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μέχρι 31/12

Xιλιάδες ασφαλισμένοι είναι έτοιμοι να φτιάξουν τα χαρτιά της συνταξιοδότησης τους από το φθινόπωρο, μιας και υπάρχει ο φόβος της κατάργησης των διατάξεων, που επιτρέπουν την πρόωρη συνταξιοδότηση πριν την συμπλήρωση των γενικών ορίων ηλικίας των 62 με 40 έτη εργασίας και των 67 από το 2022.

Στο τέλος του 2021 ολοκληρώνονται οι μεταβατικές διατάξεις που προβλέφθηκαν το 2015, όταν έκλεισαν σχεδόν όλες οι πόρτες για πρόωρη συνταξιοδότηση.

Οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει ασφαλιστικό δικαίωμα επιλέγουν να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης φοβούμενοι ότι με την έλευση της νέας χρονιάς θα αλλάξουν τα δεδομένα, παρόλο που ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα θιγούν, ξεκαθαρίζοντας ότι το νομοθετικό πλαίσιο για την εξέλιξη των ορίων ηλικίας δεν θα διαφοροποιηθεί.

Ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων συνταξιοδότησης αυξάνεται, δημιουργώντας ασφυκτική πίεση στον e-ΕΦΚΑ, όπου ήδη εκκρεμούν περίπου 300.000 αιτήσεις για κύρια, επικουρική και εφάπαξ. Υπερδιπλάσιες είναι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο δημόσιο, λόγω της αποχώρησης των καθηγητών.

Και τα στοιχεία Μαΐου του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», δείχνουν ότι οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης ανήλθαν στις 13.058, διπλάσιες σχεδόν σε σχέση με το αντίστοιχο μήνα πέρυσι (6.545). Από τον Ιανουάριο του 2022, τα γενικά όρια ηλικίας «κλειδώνουν» στα 67 έτη με 15ετία (4.500 ημέρες ασφάλισης) το λιγότερο, ή στα 62 έτη, αλλά με 40 χρόνια προϋπηρεσίας (12.000 ημέρες ασφάλισης).

Όσοι έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και την ηλικία σύνταξης μέχρι 31/12/2021, δεν θίγονται από τις αλλαγές της ασφαλιστικής νομοθεσίας που ισχύουν από 1/1/2022 και εφεξής. Φέτος ολοκληρώνεται η μεταβατική περίοδος σύγκλισης όλων των ειδικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στον γενικό κανόνα της εξόδου στα 62 ή τα 67. Ωστόσο, χιλιάδες ασφαλισμένοι διατηρούν το δικαίωμα της πρόωρης εξόδου.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει