Ενημέρωση με ένα κλικ

Αυτό το ρόφημα μας προστατεύει από το εγκεφαλικό επεισόδιο

Τι αποκαλύπτει η μεγαλύτερη έως σήμερα μελέτη για τις επιδράσεις του στην καρδιαγγειακή υγεία. Ποιες είναι οι ωφέλιμες ποσότητες. Τι λένε οι ερευνητές.

Αν θέλετε να διαφυλάξετε την καρδιαγγειακή υγεία σας, ίσως πρέπει να πίνετε καθημερινά λίγο καφέ. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι μέτριες ποσότητές του μπορεί να μας προστατεύουν σημαντικά από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Μειώνουν επίσης τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από τη μεγαλύτερη έως σήμερα μελέτη για τις επιδράσεις του καφέ στην καρδιαγγειακή υγεία. Η μελέτη βασίσθηκε σε στοιχεία από 468.629 Βρετανούς.

Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε τρεις ομάδες, βάσει της κατανάλωσης καφέ που έκαναν. Πιο αναλυτικά:

  • Το 22% είπαν ότι δεν πίνουν καθόλου καφέ
  • Περισσότερο από το 58% είπαν ότι καταναλώνουν μικρές έως μέτριες ποσότητες (μισό έως τρία φλιτζάνια την ημέρα)
  • Το σχεδόν 20% είπαν ότι πίνουν καθημερινά πολλούς καφέδες (πάνω από τρία φλιτζάνια)

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 56,2 έτη. Κατά την έναρξη της μελέτης, κανένας δεν είχε ενδείξεις καρδιαγγειακού προβλήματος.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εθελοντές που έπιναν μικρές έως μέτριες ποσότητες καφέ είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Είχαν επίσης 17% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιοπάθεια, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Στα συμπέρασμα αυτά κατέληξαν αφού συνυπολόγισαν όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία. Στους παράγοντες αυτούς ανήκουν από τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης αίματος έως το σωματικό βάρος και ο τρόπος ζωής.

Μαγνητικές τομογραφίες

Για να εξακριβώσουν πως θα μπορούσαν να εξηγηθούν αυτές οι συσχετίσεις, οι ερευνητές εξέτασαν την καρδιά 30.650 εθελοντών. Η εξέταση έγινε με μαγνητικές τομογραφίες καρδιάς, στις οποίες εξετάστηκε η δομή και η λειτουργία της.

«Η ανάλυση των απεικονιστικών εξετάσεων έδειξε πως όσοι πίνουν μέτριες ποσότητες καφέ έχουν πιο λειτουργική καρδιά, η οποία έχει και πιο υγιές μέγεθος», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Judit Simon, από το Κέντρο Καρδιάς & Αγγείων του Πανεπιστημίου Semmelweis στην Ουγγαρία. «Με άλλα λόγια, η καρδιά τους ήταν πιο νεανική από το αναμενόμενο για την ηλικία τους».

Η νέα μελέτη έδειξε επίσης ότι και η υψηλή κατανάλωση καφέ είναι ασφαλής για την καρδιά, αφού δεν συσχετίσθηκε με αρνητικές καρδιαγγειακές συμβάσεις. Ωστόσο δεν προστατεύει περισσότερο από το εγκεφαλικό και την καρδιοπάθεια, σε σύγκριση με την μικρή έως μέτρια κατανάλωση.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει