Ενημέρωση με ένα κλικ

Εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Μειώσεις φόρων και εισφορών με ορίζοντα διετίας

Εξαγγελίες για μειώσεις φόρων με ορίζοντα διετίας θα περιλαμβάνει η φετινή ΔΕΘ, αφού με δεδομένο ότι το 2022, λόγω της παράτασης της δημοσιονομικής ευελιξίας, τα περιθώρια μόνιμης μείωσης φόρων είναι περιορισμένα, ουσιαστικά θα εξαγγελθεί η μονιμοποίηση έκτακτων μειώσεων φόρων και εισφορών, αλλά και νέων ελαφρύνσεων για το 2023.

Σε σχέση με τη σταθερή θέση για μείωση του φορολογικού βάρους που επανέλαβε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο βασικός περιορισμός, εκτός από τη συνολική ρήτρα διαφυγής, το 2022 θα είναι και οι νέοι δημοσιονομικοί στόχοι, οι οποίοι θα συμφωνηθούν με τους εταίρους για την περίοδο από το 2023 και μετά.

Με βάση το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πρέπει να επιτυγχάνει η χώρα κάθε χρόνο και την υπεραπόδοση της οικονομίας θα προσδιορίζεται και ο δημοσιονομικός χώρος για μειώσεις φόρων σε ετήσια βάση.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε αισιόδοξος ότι με την ανάπτυξη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος για να προχωρήσει το πρόγραμμα μείωσης φόρων.

Θετικές παρεμβάσεις

Σε αυτά τα δεδομένα θα βασίζονται και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη φετινή ΔΕΘ, που θα ανοίξει τις πύλες της σε περίπου 15 ημέρες. Οι εξαγγελίες θα αφορούν τις μειώσεις φόρων και εισφορών που εν πολλοίς έχουν θεσμοθετηθεί ή προωθούνται για το 2022, αλλά και τα σχέδια για μόνιμες μειώσεις το 2023. Ειδικότερα για το 2022 αναμένεται να ανακοινωθεί ένα πακέτο που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ με μόνιμα και έκτακτα μέτρα

Συγκεκριμένα:

1 Μείωση του «κύριου» ΕΝΦΙΑ του συμπληρωματικού φόρου. Στα μόνιμα μέτρα περιλαμβάνεται η μεταρρύθμιση που σχεδιάζεται για τον ΕΝΦΙΑ και θα έχει ελάφρυνση προς δύο κατευθύνσεις:

Η πρώτη θα είναι η μείωση κατά 8% του βασικού φόρου σε μέσα επίπεδα στις μικρές και μεσαίες περιουσίες ώστε να εκπληρωθεί στο σύνολό της η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του βασικού φόρου στα ακίνητα κατά 30%. Ο δεύτερος στόχος είναι να μειωθεί η επιβάρυνση του συμπληρωματικού φόρου που καταβάλλουν όσοι έχουν ακίνητες περιουσία αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ. Δημοσιονομικά, το κόστος του μέτρου θα είναι μηδενικό, καθώς το περιθώριο για τις μειώσεις θα δοθεί από την ένταξη των 3.600 νέων περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών, την αλλαγή των συντελεστών του φόρου αλλά και των συντελεστών παλαιότητας.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει