Ενημέρωση με ένα κλικ

Απάντηση της Περιφέρειας Αττικής, στη δήλωση του Αττικάρχη του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγου κ. Γιάννη Πετρούτσου

Τη δική της απάντηση έδωσε η Περιφέρειας Αττικής, στη δήλωση του Αττικάρχη του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγου κ. Γιάννη Πετρούτσου, για τις πυρκαγιές της Αττικής.

Αναλυτικά:

Πληροφορηθήκαμε από τον ηλεκτρονικό Τύπο τη δήλωση του Αττικάρχη του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγου κ. Γιάννη Πετρούτσου, ο οποίος ζητά από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη να ανακαλέσει ως ψευδή τη δήλωση που ο ίδιος έκανε κατά τη διάρκεια μιας επτάωρης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ότι ποτέ ο ίδιος ως Αττικάρχης δεν πήρε την πρωτοβουλία να ενημερώσει ως όφειλε τον Περιφερειάρχη για την έναρξη και την εξέλιξη πυρκαγιών στην Αττική. Θεωρούμε τη δήλωση του κ. Πετρούτσου απαράδεκτη από κάθε άποψη.

Μας δίνεται η αίσθηση, ότι ο κ. Αττικαρχης του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει πλήρη συναίσθηση του θεσμικού ρόλου του Περιφερειάρχη Αττικής αλλά και της δικής του θεσμικής κι επιχειρησιακής ευθύνης και υποχρέωσης, να συνεργάζεται με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο με όσους φορείς και πρόσωπα εμπλέκονται στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών.

Φυσικά και δεν πρόκειται η δήλωση του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη να ανακληθεί, αφού και ο ίδιος ο Αττικάρχης παραδέχεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ότι η όποια επικοινωνία κι ενημέρωση υπήρχε, αυτή γινόταν μόνον μετά από προσπάθεια του ίδιου του Περιφερειάρχη Αττικής, στις κλήσεις του οποίου ο κ. Πετρούτσος απαντούσε. Επιπλέον, ο Αττικάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος στην ίδια τη δήλωση του παραδέχεται εμμέσως πως δεν θεωρούσε υποχρέωση του να ενημερώνει τον Περιφερειάρχη, ισχυριζόμενος ότι ” ο κ. Πατούλης, είχε τη δυνατότητα να αξιοποιήσει όλα τα μέσα και τις δομές που η πολιτεία έχει διαθέσει, μέσω της θέσπισης του Εθνικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για την ενημέρωση των υπεύθυνων οργάνων τα οποία εμπράκτως εμπλέκονται στην επιχειρησιακή διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, ήτοι του Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ. , / Κ.Ε.Π.Π.”.

Η ανακοίνωση του Αττικάρχη του Π.Σ. αναδεικνύει την ξεπερασμένη από τις εξελίξεις λογική που διέπει κάποια στελέχη του κρατικού μηχανισμού. Αν δεν αντιλαμβάνεται ο κ. Πετρούτσος την υποχρέωση του να ενημερώνει τον Περιφερειάρχη για τις φωτιές, την ίδια στιγμή που δεν έχει πρόβλημα να ζητά από την Περιφέρεια Αττικής τη συνδρομή της σε μέσα και προσωπικό για την κατάσβεση τους, δεν είναι δικό μας το πρόβλημα. Είναι του ιδίου και των πολιτικών του προϊσταμένων.

Δυστυχώς η δήλωση του κ. Πετρούτσου δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα, όπως συνέβη πρόσφατα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Σώματος που κατηγόρησε την Περιφέρεια Αττικής στην πυρκαγιά που ξέσπασε στα Γεράνεια Όρη, πως ευθύνεται για την μη ύπαρξη δασικών δρόμων κι αντιπυρικών ζωνών, όταν θα έπρεπε να γνωρίζει ότι αυτό αποτελεί ευθύνη των Δασαρχείων.

Είναι προφανές ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά στο ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας. Ιδίως, όταν υπάρχουν στελέχη που δεν γνωρίζουν ποιος και ποιες ευθύνες κι αρμοδιότητες έχει ή θεωρούν πως δεν πρέπει να ενημερώνουν θεσμικά όργανα του Κράτους για τη διαχείριση των περιστατικών.

Οφείλω να επισημάνω ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα μπροστά σε σχέση με το παρελθόν, ωστόσο χρειάζεται να συμβάλλουμε όλοι ώστε να γίνουν και άλλα, με στόχο να έχουμε ένα αποτελεσματικότερο και λειτουργικότερο σύστημα Πολιτικής Προστασίας, για την καλύτερη προάσπιση της προστασίας των πολιτών.

Ο Περιφερειάρχης και το πολιτικό προσωπικό της Περιφέρειας Αττικής τιμούν τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος. Είμαστε και θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό τους, για να στηρίξουμε το έργο τους ,όπως κάναμε όλο αυτό το διάστημα, στα πλαίσια του θεσμικού μας ρόλου.

Στην προσπάθεια να προστατεύσουμε το περιβάλλον της Αττικής είμαστε όλοι σύμμαχοι, για αυτό οφείλουμε να αξιολογούμε διαρκώς το έργο μας και να προχωράμε σε αναγκαίες αλλαγές που θα μας επιτρέπουν να είμαστε καλύτεροι κι αποτελεσματικότεροι. Η χώρα μας χρειάζεται ένα αποτελεσματικότερο σύστημα πολιτικής προστασίας και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην επιχειρησιακή του αναβάθμιση.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει