Ενημέρωση με ένα κλικ

e-ΕΦΚΑ: Τα 5 βήματα την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε 24 δόσεις

Εκατομμύρια φορολογούμενοι που θα λάβουν εντός του δευτέρου δεκαπενθημέρου του Σεπτεμβρίου τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του τρέχοντος έτους θα έχουν τη δυνατότητα, αξιοποιώντας την «πάγια ρύθμιση» οφειλών προς το Δημόσιο, να εξοφλήσουν τον φόρο αυτό σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις από τις 6 που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, και μέχρι 24 κατ’ ανώτατο όριο, εφόσον τα ποσά που θα χρεωθούν υπερβαίνουν κατά πολύ τα 180 ευρώ.

Ποσά οφειλών ΕΝΦΙΑ χαμηλότερα, ίσα ή λίγο υψηλότερα των 180 ευρώ δεν θα μπορούν να ρυθμιστούν σε περισσότερες από 6 μηνιαίες δόσεις με την «πάγια ρύθμιση», καθώς αυτή προβλέπει ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 30 ευρώ.

Για την ένταξη στην «πάγια ρύθμιση» δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ.

Η ένταξη στη ρύθμιση αυτή θα μπορεί επίσης να γίνει και αφού καταστούν ληξιπρόθεσμες μία ή περισσότερες της μίας δόσεις της οφειλής ή ακόμη κι αν καταστεί ληξιπρόθεσμο ολόκληρο το ποσό της οφειλής. Σε κάθε περίπτωση, η «πάγια ρύθμιση» προβλέπει την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων και μη ληξιπρόθεσμων δόσεων οφειλών προερχόμενων από τακτικά επιβαλλόμενους φόρους, έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις.

Από τη στιγμή που θα βεβαιωθεί η οφειλή ΕΝΦΙΑ του 2021, εφόσον υπερβαίνει κατά πολύ το ποσό των 180 ευρώ θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ρυθμιστεί με την υποβολή αίτησης για την υπαγωγή στην «πάγια ρύθμιση».

Η αίτηση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση. Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr.

Κατά την ηλεκτρονική υποβολή και συμπλήρωση της αίτησης και της υπεύθυνης δήλωσης, ο οφειλέτης υποχρεούται να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή του.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει