Ενημέρωση με ένα κλικ

Έρχονται εκπτώσεις φόρου σε επαγγελματίες για e-συναλλαγές

Σε νομοθετική ρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση προβλέπεται ότι το 30% του συνολικού ποσού ετήσιας δαπάνης κάθε φυσικού προσώπου προς αυτές τις κατηγορίες επαγγελματιών και επιτηδευματιών, εφόσον θα έχει καταβληθεί με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή μέσω web banking, θα εκπίπτει από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά του.

Όπως γράφει η “Ναυτεμπορική”, το ποσό της έκπτωσης από το εισόδημα δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ. Το μέτρο εντάσσεται στο πακέτο των παρεμβάσεων που θα νομοθετηθούν μέχρι τα τέλη του έτους, με στόχο την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την πάταξη της φοροδιαφυγής, τόσο γενικά όσο και σε κλάδους επαγγελματιών που η εφορία θεωρεί ότι δεν είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ είναι επίσης η αλλαγή της διαδικασίας των μηνιαίων κληρώσεων στις οποίες συμμετέχουν αυτόματα όσοι πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές, με την καθιέρωση μεγαλύτερων χρηματικών επάθλων από το ποσό των 1.000 ευρώ (σε χίλιους τυχερούς ανά μήνα) που κληρώνεται μέχρι τώρα.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα αναλυτικά κείμενα τα οποία περιγράφουν λεπτομερώς τις μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησαν ότι στο πλαίσιο της παροχής κινήτρων για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής πρέπει να προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι:

  1. Θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου το 30% των εξόδων που πραγματοποιεί κάθε χρόνο μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών για υπηρεσίες παρεχόμενες από 18 συγκεκριμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, στις οποίες το επίπεδο των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι χαμηλό και συνεπώς αναμένεται υψηλή φοροδιαφυγή.

Το ποσό που θα εκπίπτει δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ. Το μέτρο αυτό θα έχει διάρκεια ισχύος έως και τέσσερα χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει