Ενημέρωση με ένα κλικ

Κορονοϊός: Αγωνία για το φθινόπωρο – Ποια θα είναι τα μεγάλα προβλήματα στη χώρα μας

Αγωνία για το φθινόπωρο δημιουργεί στους ειδικούς η πορεία του τέταρτου κύματος της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορονοϊός, καθώς ανατρέπει όλα τα δεδομένα που υπήρχαν έως σήμερα και δείχνει πως σύντομα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με σημαντικά προβλήματα.

Όπως είπε χθες ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, «καθώς προχωράμε στο τέταρτο κύμα με το επικρατούν στέλεχος Δέλτα, φαίνεται ότι ο πόλεμος αλλάζει μορφή».

Όπως εξήγησε, το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο νέος κορονοϊός είναι πολύ μεταδοτικό και έχει κάποια ανοσολογική διαφυγή (μικρού βαθμού προς το παρόν). Ωστόσο τα χαρακτηριστικά αυτά δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό με:

  • Την κόπωση του πληθυσμού και τη χαλάρωση των προστατευτικών μέτρων
  • Την μέτρια εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού (προς το παρόν)

Η συνέπεια είναι ορισμένα σοβαρά προβλήματα, που ήδη έχουν αρχίσει να αναδύονται. Ο κ. Γώγος ανέφερε ποια είναι.

Ο κορωνοϊός αλλάζει ηλικίες προτίμησης

Η πανδημία αποτελεί αυτή τη στιγμή νόσο των νέων. Η ενδιάμεση ηλικία των κρουσμάτων παραμένει χαμηλή (περίπου 29 ετών). Επιπλέον, το 56% των κρουσμάτων είναι κάτω των 34 ετών, είπε ο καθηγητής.

Ωστόσο, έχει αρχίσει μία στροφή προς τις μεγαλύτερες ηλικίες, κυρίως στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Η μεταφορά της νόσου από τους νεότερους στις οικογένειες αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Σύντομα, δε, θα συνδυαστεί με την παρουσία του ιού στους χώρους της εκπαίδευσης.

Γι’ αυτούς τους λόγους, ο κ. Γώγος τόνισε πως οι νέοι που κάνουν διακοπές πρέπει:

  • Να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό
  • Να ελέγχονται με τεστ για τον κορονοϊό, όταν επιστρέψουν από τους διακοπές τους (ιδίως εάν έχουν το παραμικρό σύμπτωμα ή ευάλωτο άτομο στο περιβάλλον τους)
  • Να εμβολιαστούν εναντίον του κορονοϊού (για τις ηλικίες άνω των 12 ετών). Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η ανοσιακή απόκριση των ανηλίκων στα εμβόλια είναι εντυπωσιακή. Φτάνει το 98% στις ηλικίες 12-17 ετών (όση και στις ηλικίες 18-25 ετών).

Έχει αρχίσει ήδη η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Τον τελευταίο καιρό, ο κορονοϊός οδηγεί ολοένα περισσότερους ανθρώπους σε Κλινικές COVID και στην εντατική. Σε σχεδόν 20 μέρες διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές. Επιπλέον, υπήρξε μικρή αλλά υπαρκτή αύξηση στον δείκτη εισιτήρια/εξιτήρια, είπε ο κ. Γώγος.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι επιβαρύνεται σιγά-σιγά το Σύστημα Υγείας. Ήδη η κάλυψη στις Κλινικές COVID φτάνει το 40% και στις ΜΕΘ στο 51%. Προς το παρόν η κάλυψη αυτή δεν δημιουργεί πρόβλημα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, διευκρίνισε. Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης. Ωστόσο σε ορισμένες περιοχές, όπως η Κρήτη, η κατάσταση είναι δύσκολη.

Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα το φθινόπωρο. Αυτό πρέπει όλοι να το έχουμε στο μυαλό μας, τόνισε ο καθηγητής. Απαραίτητο είναι επίσης να σπεύσουν άμεσα να εμβολιαστούν οι ευάλωτοι πολίτες με υποκείμενα νοσήματα που δεν το έχουν κάνει ακόμα. Και αυτό διότι αποτελούν τον κύριο στόχο του κορονοϊού.

Οι εμβολιασμένοι κατά κανόνα έχουν πιο ήπια πορεία νόσου αν τους μολύνει ο κορονοϊός. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις, αλλά είναι ελάχιστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή απ’ όσους νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μόνο το 1% είναι εμβολιασμένοι.

Είναι ακόμα χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού

Ο κ. Γώγος χαρακτήρισε «αξιοσημείωτο» το ποσοστό του πληθυσμού που έχει σπεύσει να εμβολιαστεί εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός. Περισσότεροι από 5,8 εκατομμύρια Έλληνες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση. Επιπλέον, τον εμβολιασμό τους έχουν ολοκληρώσει 5,46 εκατομμύρια Έλληνες.

Παρ’ όλα αυτά, απέχουμε ακόμα αρκετά από το ποσοστό που απαιτείται για να επιτευχθεί συλλογική ανοσία. Το στέλεχος Δέλτα άλλαξε τις προβλέψεις των επιστημόνων. Πλέον απαιτείται να εμβολιαστεί περισσότερο από το 80% του πληθυσμού.

Γι’ αυτό τον λόγο, πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Εμβολιασμός, συνέχιση χρήσης των μέτρων προστασίας και πολλά διαγνωστικά τεστ είναι ο μόνος τρόπος για να ανακόψουμε την κυκλοφορία του κορονοϊού, τόνισε ο καθηγητής. Ειδάλλως είναι ορατός ο κίνδυνος να εμφανιστούν νέες, δυσκολότερες μεταλλάξεις.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει