Ενημέρωση με ένα κλικ

Συντάξεις ταχύτερα με αιτήσεις 2 χρόνια πριν – Πώς θα λειτουργήσει η νέα «προσυνταξιοδοτική» βεβαίωση

Αιτήσεις στον ΕΦΚΑ δύο χρόνια προτού συμπληρώσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα πρέπει να κάνουν στο εξής όλοι οι ασφαλισμένοι για να πάρουν πιο γρήγορα τη σύνταξη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος” το μέτρο αυτό, της προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης, θεσπίστηκε εκ νέου τον Απρίλιο του 2021 με το άρθρο 257 του νόμου 4798/2021, με τη βασική διαφορά ότι πλέον η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση είναι υποχρεωτική πριν από την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης, ιδίως σε όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση με «ένσημα» σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία.

Στην πράξη, η υποχρεωτικότητά της έχει να κάνει με τη δραστική συντόμευση του χρόνου αναμονής των ασφαλισμένων από την αίτηση ως την πληρωμή της σύνταξής τους.

Επίσπευση

Η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση πιστοποιεί το χρόνο ασφάλισης των υποψήφιων συνταξιούχων στα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ κ.λπ.) έτσι όπως έχει διαμορφωθεί δύο χρόνια προτού συμπληρώσουν το όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθούν, με σκοπό όταν πιάσουν την ηλικία συνταξιοδότησης να μη χρειάζεται να καταμετρηθούν όλα τα ένσημα, αλλά μόνον αυτά που θα έχουν πραγματοποιηθεί από την έκδοση της προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης και μετά.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί στα 62 με 40 έτη διαδοχικής ασφάλισης και είναι σήμερα 60 ετών θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στον ΕΦΚΑ της περιοχής του, ή σε άλλη αρμόδια Υπηρεσία του Ταμείου που θα του υποδείξουν οι υπάλληλοι, με την οποία θα ζητάει να του χορηγηθεί προσυνταξιοδοτική βεβαίωση για το χρόνο ασφάλισης που έχει μέχρι αυτή τη στιγμή (ηλικία 60 ετών).

Η βεβαίωση θα πρέπει να εκδοθεί εντός τριών μηνών. Οταν ο ασφαλισμένος κλείσει τα 62 και έχει συμπληρώσει τα 40 χρόνια ασφάλισης, θα υποβάλει την κανονική αίτηση συνταξιοδότησης μαζί με την προσυνταξιοδοτική βεβαίωση, ώστε οι Υπηρεσίες να έχουν έτοιμο τον περισσότερο χρόνο ασφάλισης και να μένει μόνον η πιστοποίηση της ασφάλισης των δύο τελευταίων ετών.

Με αυτή τη διαδικασία, η έκδοση της σύνταξης θα απαιτεί ελάχιστο χρόνο, καθώς τα περισσότερα δικαιολογητικά θα έχουν ήδη συγκεντρωθεί με την προσυνταξιοδοτική βεβαίωση.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει