Ενημέρωση με ένα κλικ

ΚΕΠΕ: Μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς

Μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς, καταγράφεται στον Δείκτη «Φόβου» που καταρτίζει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Το ΚΕΠΕ ανακοίνωσε σήμερα τον Σύνθετο Δείκτη Προήγησης και τον Δείκτη «Φόβου» KEPE GRIV, όπου καταγράφονται οι εκτιμήσεις Ιουλίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΕΠΕ καταρτίζει και δημοσιεύει σε μηνιαία βάση δύο καινοτόμους και εξειδικευμένους δείκτες με στόχο την τακτική παρακολούθηση της οικονομικής συγκυρίας.

Σύνθετος Δείκτης Προήγησης ΚΕΠΕ

Πρόκειται για έναν Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ) βάσει ενός υποδείγματος δυναμικού παράγοντα, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης.

Παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Απρίλιο του 2021, ο ΣΔΠ σημείωσε σημαντική άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη περίοδο, πλησιάζοντας πλέον τα επίπεδα του πρώτου τριμήνου του 2020.

Η εν λόγω εξέλιξη αντανακλά τη συνέχιση της ανάκαμψης των προσδοκιών και της βελτίωσης των εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα.

H πρόσφατη πορεία του ΣΔΠ παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την επερχόμενη επανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, προεξοφλώντας την αναμενόμενη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και τη συνδεόμενη επαναλειτουργία σημαντικών κλάδων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα υψηλή παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με τη συνολική εξέλιξη της πανδημίας σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, παρά την πρόοδο που συντελείται σε όρους αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και εφαρμογής του προγράμματος των εμβολιασμών.

Για τον λόγο αυτό, απαραίτητη καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ, καθώς η ενσωμάτωση των νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων και να παράσχει επιπρόσθετες ενδείξεις για την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει