Ενημέρωση με ένα κλικ

Τσίπρας: Η εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης είναι ότι αγνόησε τις προειδοποιήσεις

Για «ήττα μιας πολιτείας που δεν μπόρεσε να αποτρέψει μια “μεγάλη καταστροφή”» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτήν την ώρα για τις πυρκαγιές, ενώ χαρακτήρισε «εγκληματική» την ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία αγνόησε τις προειδοποιήσεις.

«Η χώρα μας βιώνει μια μεγάλη καταστροφή. Οι ώρες της συμφοράς που ζούμε είναι ώρες αλήθειας. Οφείλουμε όλοι μας, και πρώτα η κυβέρνηση, να δούμε κατάματα την τραγωδία και να αναμετρηθούμε με τις αιτίες της», ανέφερε στην έναρξη της ομιλίας του.

«Να αναμετρηθούμε με την απελπισία, την αγανάκτηση και την οργή όσων αισθάνονται αβοήθητοι ενώ χάνονται τα σπίτια, και το βιός τους. Να αναμετρηθούμε με την ήττα μιας πολιτείας που δεν μπόρεσε να την αποτρέψει.

Να αναμετρηθούμε με τη δύσκολη επόμενη μέρα και τα μέτρα για την επούλωση των πληγών. Υλικών, αλλά και ηθικών. Και να μην κρυφτούμε πίσω από επικοινωνιακά τεχνάσματα, προσχηματικές και ανέξοδες συγνώμες», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι σήμερα προέχει «να συμβάλλουμε για να γίνει η οργή δύναμη αλλαγής», «ώστε όσοι είδαν το σπίτι και τη ζωή τους να καίγονται, να μην αφεθούν εγκαταλειμμένοι στην απελπισία».

«Η κλιματική αλλαγή είναι αναμφίβολα μια ζώσα και άκρως επικίνδυνη πραγματικότητα. Δεν μπορεί, όμως, να αποτελεί δικαιολογία», σημείωσε. «Αντιθέτως, η επίγνωσή της μας προσθέτει το βάρος να προετοιμαστούμε σε βάθος, για την αντιμετώπισή των ακραίων φαινομένων, που από εδώ και στο εξής θα είναι συχνά», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να επικαλεστεί την κλιματική αλλαγή ως δικαιολογία».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να την επικαλείται γιατί αγνόησε τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και τα σχέδια που της παραδώσαμε και αυτή είναι η πιο εγκληματική ευθύνη που πρέπει να της καταλογιστεί» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη συνέχεια στο γεγονός, όπως είπε, ότι η κυβέρνηση αγνόησε το πόρισμα της επιτροπής Γκολντάμερ για τη φωτιά στο Μάτι και αρκέστηκε μόνο στην αναβάθμιση σε υφυπουργού του επικεφαλής της γενική γραμματείας πολιτικής προστασίας.

Το επιτελικό κράτος αποδείχθηκε ελάχιστα επιτελικό και αναποτελεσματικό, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι ότι το πόρισμα που «θάφτηκε από τη δική μας κυβέρνηση, εφαρμόζεται από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας».

«Τα όσα ζήσαμε είναι το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας. Αποκαλύφθηκε η γύμνια του κρατικού μηχανισμού με μηδενική δουλειά στην πρόληψη και με τους ίδιους ανθρώπους που ελέγχονται από τη δικαιοσύνη για τη φωτιά στο Μάτι αναβαθμισμένους. Με λιγότερους ανθρώπους στην πυροσβεστική καθώς επιλέχθηκε η πρόσληψη 4.500 αστυνομικών» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Εύβοια αφέθηκε στο έλεος της καταστροφής» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος χαρακτήρισε «αυτονόητες και απαράγραπτες οι ευθύνες της κυβέρνησης που έγιναν χειρότερες από την επικοινωνιακή διαχείριση» ενώ έκανε λόγο για κυνισμό Μητσοτάκη που είπε ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών είναι ένας ανέφικτος συνδυασμός.

«Η κάθαρση και το μαχαίρι στο κόκαλο είναι αναγκαίο αλλά δεν αρκεί. Ως αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να συμβάλουμε στην επούλωση των πληγών. Η δική μου προσωπική ευθύνη είναι να μην ακολουθήσω τον δρόμο του κ. Μητσοτάκη σε αντίστοιχες στιγμές της δικής μου κυβέρνησης. Δεν θα ακολουθήσω την πεπατημένη των παραιτήσεων. Ακέραια την ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός. Ας αναλάβει αυτός ακέραιο το βάρος του επιμερισμού των ευθυνών πρώτα για τον εαυτό του» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχέδιο επτά σημείων

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ένα σχέδιο επτά σημείων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις φωτιές

  1. Να κηρυχθούν αναδασωτέες οι καμένες εκτάσεις
  2. Να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης από πολιτεία και πανεπιστήμιμε ορίζοντα 10ετιας και να αξιολογείται και να αναθεωρείται όποτε χρειάζεται
  3. Να αξιοποιηθεί έστω και τώρα το πόρισμα Γκολντάμερ με έμφαση στην πρόληψη
  4. Να υιοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση νόμου από το 2019 για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας που θα την στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής που θα συμφωνηθεί ότι θα μένουν στη θέση τους ανεξαρτήτως πολιτικής αλλαγής
  5. Να εκπονηθούν τοπικά αναπτυξιακά σχέδια.
  6. Να ανασχεδιαστεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ
  7. Να εκπονηθεί σχέδιο για αποζημιώσεις αλλά και για αποκατάσταση της βιωσιμότητας των πληγεισών περιοχών

«Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει τα επείγοντα προβλήματα που είναι μπροστά μας και να καλέσει με δική του ευθύνη όλες τις πολιτικές δυνάμεις γιατί η επούλωση των πληγών της επόμενης ημέρας είναι πολύ σοβαρή για να την αναλάβει το επιτελικό κράτος που αποδείχθηκε αναποτελεσματικό και επικίνδυνο. Οφείλει να σταματήσει με την άγονη προπαγάνδα να ρίχνει αλάτι στις πληγές του λαού. Χρειάζεται ευαισθησία και όχι επικοινωνιακή αναισθησία διαφορετικά ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα δρέψει τα σταφύλια της οργής» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να σταθεί δίπλα σε όλους όσοι δοκιμάζονται. Ξέρουμε, μάθαμε, γίναμε σοφότεροι από τις δυσκολίες που διαχειριστήκαμε και τα λάθη μας. Είμαστε παρόντες και έτοιμοι» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει