Ενημέρωση με ένα κλικ

Λίμνη Ευβοίας: Η πυρκαγιά πλησιάζει το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ

Δραματική μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια, με τη φωτιά να μαίνεται ανεξέλεγκτη σε δύο μεγάλα μέτωπα, ενώ οι καταστροφές είναι μεγάλες.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβέστες, ενώ η τελευταία καταγράφηκε κοντά στο χωριό Κουρκουλοί.

«Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη. Καίγονται χωριά, σπίτια. Τα πράγματα είναι εντελώς ανεξέλεγκτα. Τα εναέρια μέσα που ήρθαν δυσκολεύονται να πετάξουν», είπε ο Δήμαρχος Μαντουδίου Γιώργος Τσαπουρνιώτης μιλώντας στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του OPEN.

Στη μάχη πυροσβέστες και εναέρια μέσα

Στο έργο της κατάσβεσης λαμβάνουν μέρος 95 πυροσβέστες με 35 οχήματα, τέσσερις ομάδες πεζοπόρου τμήματος ενώ από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο καθώς επίσης και το ρωσικό Beriev. «Τα μέτωπα είναι τεράστια. Δεν ελέγχονται με τις δυνάμεις που είναι εκεί» τόνισε νωρίτερα ο δήμαρχος μιλώντας στο Mega. «Κάηκαν πάνω από 20.000 στρέμματα. Η φωτιά μέσα σε 25 λεπτά διένυσε απόσταση χιλιομέτρων. Έχει τεράστιο μήκος και πλάτος» , ανέφερε ο δήμαρχος.

Πρόκειται για τα χωριά Κουρκουλοί και Δρυμώνας που είναι ακριβώς σε αντίθετες πλευρές σε σχέση με το κύριο μέτωπο της φωτιάς. Κρίθηκε αναγκαία η προληπτική εκκένωση τους, όπως και στα υπόλοιπα χωριά, καθώς οι φλόγες επεκτείνονται όλο και περισσότερο. Συνολικά έχουν εκκενωθεί 10 χωριά και οικισμοί λόγω του κινδύνου.

Ο Φάνης Σπανός, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ζήτησε να κηρυχτεί ο δήμος Ελυμνίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της ανεξέλεγκτης διάστασης που έλαβε η πυρκαγιά.

Μάχη για να σωθεί μοναστήρι

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κατάσταση είναι κρίσιμη στο Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, στον Δρυμώνα, το οποίο έχει κυκλωθεί από τις φλόγες που απέχουν λιγότερο από 400 μέτρα.

Οι μοναχοί που είναι στο μοναστήρι παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας αλλά και των επιτελών της Περιφέρειας, του Δήμου και της Πυροσβεστικής, δεν το εγκαταλείπουν και «θα μείνουν εκεί να το υπερασπιστούν» όπως δηλώνουν, ενώ μαζί τους βρίσκονται και κάτοικοι της περιοχής που πηγαίνουν για συμπαράσταση.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Οι φλόγες που έχουν ύψος 30 και 40 μέτρα μέσα στην πευκόφυτη περιοχή έχουν κυκλώσει τον μοναστήρι. Μας πνίγουν οι καπνοί πλέον. Είναι εφιαλτικές οι εικόνες. Μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί αεροπλάνο για να κάνει ρίψεις νερού», σημειώνει ο ηγούμενος της μονής.

Το συγκεκριμένο μέτωπο της φωτιάς είναι από τα πλέον επικίνδυνα καθώς κινείται απειλητικά και προς το μοναστήρι αλλά και στην περιοχή Δρυμώνας που έχει εκκενωθεί. Οι πυροσβέστες με μεγάλα οχήματα έχουν στήσει μία ζώνη άμυνας γύρω από το μοναστήρι και προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά.

Ήδη εκκενώθηκαν τα χωριά και οι οικισμοί Χρόνια, Σηπιάδα, Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Παλιοχώρι και Δαμιά ενώ πριν από λίγη ώρα εκκενώθηκε και το χωριό Κουρκουλοί… του οποίου οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα από το 112 λίγο πριν από τις 13:00.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει