Ενημέρωση με ένα κλικ

Πώς θα ρυθμιστούν τα κορονοχρέη στα ασφαλιστικά ταμεία έως 72 δόσεις

Aνάσα για χιλιάδες ασφαλισμένους που έχουν πληγεί από την πανδημία λόγω χρεών, από το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να διευκολύνει τους πολίτες  να αντιμετωπίσουν τις οφειλές τους.

Ειδικότερα, πρόκειται για τα χρέη, τα οποία αγγίζουν περίπου το 1,5 δισ. ευρώ και προκαλούν “πονοκέφαλο” στο υπερταμείο ασφάλισης.

Μέσω του νέου πλαισίου, παρέχεται η δυνατότητα σε οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές που δημιουργήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα της πανδημίας, δηλαδή από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021 σε 36 δόσεις ή 37 έως 72 δόσεις.

Μάλιστα, το μηνιαίο ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν οι ασφαλισμένοι είναι ιδιαίτερα χαμηλό, ώστε να εξυπηρετείται.

Ειδικότερα, η ελάχιστη μηνιαία δόση ανέρχεται σε 50 ευρώ, τα προγράμματα ρυθμίσεων έως 36 μηνιαίες δόσεις θα είναι άτοκα, ενώ ρυθμίσεις από 37 έως 72 δόσεις θα επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 2,5%.

Όσοι θέλουν να ενταχθούν στις 72 δόσεις θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι 31 Ιανουαρίου 2022 την πρώτη δόση αφού, φυσικά, έχει έως τότε γίνει η υποβολή της σχετικής αίτησης (σ.σ. ένταξης στη ρύθμιση).

Στις νέες ρυθμίσεις μπορούν να ενταχθούν, τόσο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές είχαν ήδη λάβει παράταση καταβολής έως την 31η Δεκεμβρίου του 2021, όσο και οι ασφαλισμένοι, οι οφειλές των οποίων κατέστησαν απαιτητές από την 1η Μαρτίου του 2020 έως την 31 Ιουλίου του 2021 και αφορούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες με κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας, δηλαδή ΚΑΔ, που θα ορισθούν με σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Τέλος, προωθείται η επανένταξη σε καθεστώς ρυθμίσεων για όσους επλήγησαν από την πανδημία και απώλεσαν τη ρύθμιση τους από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021.

Ωφελούμενοι είναι όσοι εργοδότες και ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονταν ήδη σε καθεστώς παράτασης καταβολής δόσεων για ρυθμίσεις, αλλά και όσοι έχουν κύριο κωδικό, κύριο ΚΑΔ, από δραστηριότητα που περιλαμβάνεται στη σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Σε τυχόν ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών θα μπορούν να επανενταχθούν και εργαζόμενοι που είχαν τεθεί σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μεταξύ πρώτης Μαρτίου 2021 και 31ης Ιουλίου του 2021. Προϋπόθεση για την επανένταξη σε ρύθμιση, είναι η καταβολή δύο δόσεων, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2021.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τι προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τα κορονοχρέη στα ασφαλιστικά ταμεία.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει