Ενημέρωση με ένα κλικ

Έτσι θα προστατεύσετε τα παιδιά από τη ζέστη

Με τη ζέστη να γίνεται κάθε μέρα που περνά και πιο έντονη, οι κίνδυνοι από τις ακραίες θερμοκρασίες για τα μικρά παιδιά εντείνονται. Και αυτό διότι ο αναπτυσσόμενος θερμορρυθμιστικός μηχανισμός του οργανισμού τους δεν μπορεί να ελέγξει επαρκώς την εσωτερική θερμοκρασία τους.

Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας, όσο η θερμοκρασία είναι ανεκτή, τα παιδιά μπορούν να παίζουν με ασφάλεια σε υπαίθριους χώρους. Μετά τους 35 βαθμούς, όμως, υπάρχει κίνδυνος. Και όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο αυτός μεγαλώνει.

Δυστυχώς, η έκθεση των μικρών παιδιών στη ζέστη μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Αφυδάτωση, θερμικές κράμπες, εξάντληση από τη ζέστη, ακόμα και θερμοπληξία είναι οι κυριότερες. Για να προστατεύσετε τα παιδιά, ο Σύλλογος έχει μερικές χρήσιμες συμβουλές:

  • Να τα ενθαρρύνετε να πίνουν άφθονα υγρά. Κατά προτίμηση νερό και δευτερευόντως χυμούς. Στα βρέφη που τρέφονται με μητρικό γάλα, προτείνεται η αύξηση στην κατανάλωσή του, διότι κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής δεν επιτρέπεται το νερό. Για παν ενδεχόμενο συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας.
  • Να τους προσφέρετε πολλά λαχανικά και φρούτα.
  • Φροντίστε να ξεκουράζονται περισσότερο από το συνηθισμένο. Η ζέστη συχνά  κάνει τα παιδιά να αισθάνονται κουρασμένα.
  • Όταν ζεσταίνονται, να τα κάνετε ένα γρήγορο ντους για να δροσίζονται. Το κολύμπι είναι μία εξίσου καλή επιλογή, ενώ έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα πως ταυτοχρόνως παραμένουν δραστήρια.
  • Να παραμένετε οικογενειακώς σε χώρους που διαθέτουν κλιματισμό. Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου διατίθενται αρκετοί δημόσιοι χώροι οι οποίοι κλιματίζονται.

Για τις εξόδους τους

Όταν έχει καύσωνα, μην αφήνετε τα παιδιά να βγαίνουν σε υπαίθριους χώρους τις ώρες που η ζέστη είναι πιο έντονη. Αν πρέπει να βγουν, φροντίστε να παραμένουν στην σκιά.

Να τα ντύνετε με ανοιχτόχρωμα και ελαφριά ρούχα. Τα ρούχα πρέπει να καλύπτουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος. Μην ξεχάσετε το καπέλο και τα γυαλιά ηλίου.

Όταν πρόκειται τα παιδιά να εκτεθούν στον ήλιο, να τα αλείφετε με αντηλιακή κρέμα τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα. Βεβαιωθείτε ότι το αντηλιακό προστατεύει και από την UVA και από την UVB. Μην αμελείτε να βάζετε αντηλιακό στα πτερύγια των αυτιών τους και στον λαιμό τους. Να επαναλαμβάνετε την επάλειψη μόλις ιδρώσουν ή βραχούν.

Ειδικές περιπτώσεις

Εάν το παιδί πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα, συμβουλευθείτε έναν ειδικό για τυχόν ειδικές προφυλάξεις που χρειάζεται στην έντονη ζέστη. Τα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη, λ.χ., πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένο πρωτόκολλο, για να αποφύγουν τα υπογλυκαιμικά επεισόδια.

Αν το παιδί πηγαίνει στην κατασκήνωση ή γυμνάζεται, συζητήστε με τον φροντιστή ή τον προπονητή του αντιστοίχως σχετικά με τις πολιτικές τους για την προστασία του στη ζέστη. Ρωτήστε κυρίως για τα μέτρα που λαμβάνει κατά τη διάρκεια παιχνιδιού ή άσκησης σε εξωτερικούς χώρους.

Ποτέ μόνα στο αυτοκίνητο

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε τα μικρά παιδιά μόνα τους σε οποιοδήποτε ΙΧ ή κλειστό μηχανοκίνητο όχημα. Η συμβουλή αυτή έχει ζωτική σημασία όταν κάνει πολλή ζέστη.

Η θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί γρήγορα να αυξηθεί, υπερβαίνοντας κατά πολύ εκείνη του περιβάλλοντος. Στην πραγματικότητα, ένα αυτοκίνητο μπορεί να θερμανθεί κατά σχεδόν 19 βαθμούς Κελσίου σε μόλις 10 λεπτά.

Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι τόσο υψηλές, ώστε φθάνουν τελικά στο σημείο να απειλούν τη ζωή του παιδιού.

Τα συμπτώματα που χρειάζονται άμεση αξιολόγηση

Εάν παρά τις προσπάθειές σας, η ζέστη αρχίσει να καταβάλει το παιδί, αυτό θα παρουσιάσει ορισμένα ύποπτα συμπτώματα. Αν εκδηλώσει οποιοδήποτε από αυτά που παρατίθενται στη συνέχεια, επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρό σας:

  • Αίσθημα λιποθυμίας
  • Υπερβολική κούραση (π.χ. ασυνήθιστη υπνηλία ή δύσκολη έγερση)
  • Πονοκέφαλος
  • Πυρετός
  • Έντονη δίψα
  • Μη ούρηση επί πολλές ώρες
  • Ναυτία
  • Έμετος
  • Αναπνοή ταχύτερη ή πιο «κοφτή» από το φυσιολογικό
  • Μούδιασμα στο δέρμα
  • Μυϊκοί πόνοι
  • Μυϊκοί σπασμοί

Ψυχική υγεία

Επειδή η ζέστη μπορεί να περιορίσει τις δραστηριότητες των παιδιών, ενδέχεται να γίνουν ανήσυχα λόγω της παρατεταμένης παραμονής στο σπίτι.

Για να τα βοηθήσετε, οργανώστε ένα πρόγραμμα με πολλά δημιουργικά παιχνίδια και δραστηριότητες εντός του σπιτιού. Εφ’ όσον το επιτρέπει η περιβαλλοντική θερμοκρασία, οργανώστε επίσης ομαδικές δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο, κυρίως κατά τις απογευματινές ώρες.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει