Ενημέρωση με ένα κλικ

Ζέστη: Τι να προσέχουν οι έγκυες στον καύσωνα

Το φετινό καλοκαίρι φέρνει ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας, η οποία από τις αρχές του καλοκαιριού βρίσκεται αντιμέτωπη με αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα.

Η έντονη ζέστη όμως δοκιμάζει τις αντοχές των εγκύων, προειδοποιεί ένας ειδικός από το Χιούστον.

Όπως εξηγεί ο Dr. Matthew Carroll, επίκουρος καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Κολλέγιο Ιατρικής Baylor, όταν κάνει πολλή ζέστη και έχει υγρασία, ο ανθρώπινος οργανισμός καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να διατηρήσει σταθερή την εσωτερική θερμοκρασία του. Η προσπάθεια αυτή είναι ακόμα εντονότερη κατά την εγκυμοσύνη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι έγκυοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν εξάντληση από τη ζέστη και θερμοπληξία. Για να προστατευθούν, ο Dr. Carroll συνιστά τα εξής:

  • Να καταναλώνουν πολλά υγρά. Οι γυναίκες χρειάζονται κατά την εγκυμοσύνη πολύ περισσότερα υγρά απ’ όσα πριν μείνουν έγκυοι. Και όταν έχει ζέστη, ακόμα περισσότερο. Να πίνουν άφθονο σκέτο, δροσερό νερό. Υψηλή περιεκτικότητα σε νερό έχουν και τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, καθώς και τα γαλακτοκομικά (π.χ. γιαούρτι, γάλα), οι σούπες κ.λπ.
  • Να μένουν στη σκιά
  • Να φορούν άνετα, φαρδιά και ελαφριά ρούχα, κατά προτίμηση βαμβακερά
  • Αν εκτίθενται στον ήλιο ή στην αντανάκλασή του (π.χ. σε μια παραλία), να φορούν αδιάβροχο αντηλιακό, την επάλειψη του οποίου θα επαναλαμβάνουν συχνά

«Ο ήλιος είναι πιο ισχυρός από τις 9 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα», τονίζει ο Dr. Carroll. «Τις ώρες αυτές καλό είναι να μην εκτεθούν στον ήλιο επί περισσότερο από 30-60 λεπτά αθροιστικά».

Η άσκηση

Οι γυμνασμένες γυναίκες που προπονούνται σε υπαίθριο χώρο και κατά την εγκυμοσύνη, καλό είναι να αλλάξουν την ρουτίνα τους. Ο καθηγητής συνιστά να αποφύγουν την άσκηση στη ζέστη. Πρέπει να γυμνάζονται τις ώρες που η περιβαλλοντική θερμοκρασία θα είναι πιο χαμηλή.

Αν όμως έχει πολλή ζέστη και νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ, τότε η επόμενη καλύτερη εναλλακτική είναι το κολύμπι. «Οι αρθρώσεις χαλαρώνουν κατά την εγκυμοσύνη και το νερό τις υποστηρίζει σημαντικά», εξηγεί.

Οι πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχει η θερμοπληξία στο έμβρυο, δεν είναι γνωστές. Ωστόσο είναι τεκμηριωμένο πως οτιδήποτε προκαλεί στρες στη μητέρα, έχει συνέπειες και στο μωρό. Η εγκυμοσύνη από μόνη της καταπονεί τον οργανισμό και ιδιαιτέρως την καρδιά της γυναίκας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει