Ενημέρωση με ένα κλικ

Αύξηση κατώτατου μισθού κατά 2%: Πώς διαμορφώνεται βάσει προϋπηρεσίας

Έπειτα από εισήγηση του Κωστή Χατζηδάκη, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, όχι άμεσα αλλά από 1ης Ιανουαρίου 2022.

Επομένως, ο κατώτατος μισθός από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα θα διαμορφωθεί σε 663 ευρώ το μήνα ή 773,5 ευρώ, εφόσον συνυπολογισθεί ότι καταβάλλονται 14 μισθοί τον χρόνο.

Το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί από 29.04 σε 29.62 ευρώ.

Ο νέος κατώτατος μισθός για τον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα με 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία διαμορφώνεται στα 663 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 729.30.

-Όσον αφορά στον μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια διαμορφώνεται σε 729.3 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 795.60.

-Σχετικά με τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια διαμορφώνεται σε 795.6 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 861.60.

-Για το μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών διαμορφώνεται στα 861.9 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 928.20 Η απόφαση ελήφθη μετά το τέλος της διαβούλευσης.

Σε αυτή έλαβαν μέρος οι κοινωνικοί εταίροι, ερευνητικοί και επιστημονικοί φορείς, η Τράπεζα της Ελλάδος κ.ά., με βάση τις προτάσεις που διατυπώθηκαν, τις αντοχές της οικονομίας και των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων αλλά και τη διεθνή συγκυρία.

Η στάθμιση των δεδομένων ήταν δύσκολη για την κυβέρνηση, αφού το σύνολο των εργοδοτικών και επιστημονικών φορέων είχε ταχθεί υπέρ του «παγώματος» του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα.

Ισχυρίστηκαν ότι οι επιπτώσεις ενδεχόμενης αύξησής του στο δυσοίωνο περιβάλλον, το οποίο έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορoνοϊού, θα είναι δυσμενείς για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Παρ’ όλα αυτά, για την τελική απόφαση, ελήφθησαν υπόψη οι ανάγκες των εργαζόμενων και ο αναδυόμενος πληθωρισμός.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του οικονομικού επιτελείου η έστω και συμβολική αύξηση του κατώτατου μισθού θα τονώσει την ψυχολογία της αγοράς.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει