Ενημέρωση με ένα κλικ

Παιδιά: Μύθος ότι μόνο στον καύσωνα κινδυνεύουν στο αυτοκίνητο

Πόσο ασφαλές είναι να μένει το μωρό ή ένα μικρό παιδί μόνο στο αυτοκίνητο. Μοιάζει αδιανόητο, αλλά κάθε καλοκαίρι μικρά παιδιά κινδυνεύουν ή χάνουν τη ζωή τους επειδή οι γονείς ή οι παππούδες τους τα άφησαν μόνα στο αυτοκίνητο, είτε από αφηρημάδα είτε για να «πεταχτούν» να κάνουν κάποια δουλειά.

Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Η παιδίατρος Dr. Paula Sabella, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο, καταρρίπτει πέντε μύθους που ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για αυτού του είδους τα τραγικά περιστατικά.

Μύθος: Οι στοργικοί γονείς δεν αφήνουν μόνα τα παιδιά στο αυτοκίνητο

Η αλήθεια: Εκτός από την αμέλεια, την άγνοια κινδύνου ή ακόμα και την αδιαφορία, υπάρχει και η κούραση. Υπολογίζεται ότι σε μία στις δύο περιπτώσεις ένα μωρό ή νήπιο μένει μόνο στο αυτοκίνητο διότι ο γονιός ή ο κηδεμόνας του το ξέχασε στο πίσω κάθισμα. Η αφηρημάδα αυτή αποκαλείται μερικές φορές «σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού».

«Η παραμικρή αλλαγή στην καθημερινή ρουτίνα μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους εξουθενωμένους γονείς», λέει η Dr. Sabella. «Η πολλή κούραση «θολώνει» το μυαλό. Οι γονείς μπορεί άθελά τους να αφήσουν το βρέφος ή το νήπιο μόνο στο αυτοκίνητο». Γι’ αυτό τον λόγο δεν πρέπει ποτέ να βγαίνετε από το αυτοκίνητο, εάν δεν ελέγξετε το πίσω κάθισμα.

Μύθος: Δεν θα πάθει κάτι το παιδί αν μείνει 10 λεπτά μόνο στο αυτοκίνητο

Η αλήθεια: Σε μία ημέρα με περιβαλλοντική θερμοκρασία 34 βαθμών Κελσίου, η θερμοκρασία εντός του οχήματος μπορεί να φθάσει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα μέσα σε 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο.

Μύθος: Όταν έχει δροσιά, το αυτοκίνητο δεν υπερθερμαίνεται

Η αλήθεια: Όταν η περιβαλλοντική θερμοκρασία είναι μόλις 15 βαθμοί Κελσίου, το εσωτερικό του αυτοκινήτου μπορεί εύκολα να φθάσει στους 38 βαθμούς Κελσίου.

Μύθος: Αν κάνει ζέστη στο αυτοκίνητο, θα το καταλάβω

Η αλήθεια: Η σωματική θερμοκρασία ενός μικρού παιδιού αυξάνεται τρεις έως πέντε φορές ταχύτερα απ’ ό,τι εκείνη του ενηλίκου. Αυτό σημαίνει ότι διατρέχουν κίνδυνο υπερθέρμανσης ακόμα κι όταν οι ενήλικες αισθάνονται δροσερά.

«Το σώμα των βρεφών θερμαίνεται ταχύτερα από το σώμα των ενηλίκων. Ούτε καν τα μικρά παιδιά δεν έχουν την ίδια ικανότητα με εκείνους να ιδρώνουν για να ρυθμίζουν την εσωτερική θερμοκρασία τους», λέει η Dr. Sabella.

Μύθος: Θα αφήσω το παράθυρο λίγο ανοιχτό και δεν υπάρξει πρόβλημα

Η αλήθεια: Σύμφωνα με ερευνητές από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των Αυτοκινητοδρόμων (NHTSA), τα παράθυρα των αυτοκινήτων δρουν ως θερμοκήπιο. Το να μείνει ένα από αυτά λίγο ανοιχτό, δεν βοηθά σε κάτι.

«Το μισάνοιχτο παράθυρο δεν πρέπει να παρέχει σε κανέναν αίσθημα ασφαλείας, όταν βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο ένα μικρό παιδί», τονίζει η Dr. Sabella.

Συμπέρασμα; «Δεν υπάρχει καμία θερμοκρασία και καμία χρονική διάρκεια που μπορεί να θεωρηθεί ως ασφαλής για να αφήσετε το μικρό παιδί μόνο στο αυτοκίνητο», λέει η ειδικός. «Επομένως, αν θέλετε να βγείτε από αυτό, να ελέγξετε πρώτα το πίσω κάθισμα. Να μην απομακρυνθείτε εάν δεν πάρετε μαζί όλους τους επιβαίνοντες».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει