Ενημέρωση με ένα κλικ

Aνοσία της αγέλης: Ακατόρθωτη μέχρι το φθινόπωρο τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο

«Kανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς», δήλωσαν οι επικεφαλής της Unicef πριν από λίγο καιρό, θέλοντας να κινητοποιήσουν κράτη και ηγέτες να αναλάβουν δράση ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη της παγκόσμιας ανοσίας της αγέλης απέναντι στην Covid-19. Ωστόσο τα πράγματα εξελίσσονται με λίγο πιο περίπλοκο τρόπο…

Μόλις το 13,7 του παγκόσμιου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά της Covid-19, ενώ το 27,1% έχει λάβει το πολύ μία δόση. Κι ενώ από τον Ιανουάριο η Ευρώπη και η Ελλάδα έθεσαν τον φιλόδοξο στόχο της κατάκτησης της ανοσίας αγέλης στο 70% των πολιτών έως το τέλος Ιουλίου ή το τέλος του καλοκαιριού, η άνοδος του ποσοστού αυτού στο 80% εξαιτίας των μεταλλάξεων, απομακρύνει πολύ περισσότερο αυτόν τον στόχο.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει συνεχής μείωση στους ρυθμούς του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ευρώπη, αλλά και στην χώρα μας. Τις τελευταίες ημέρες, συγκεκριμένα οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα έχουν πέσει αρκετά κάτω από τις 100.000 την ημέρα, και συγκεκριμένα:

  • στις 22 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν μόλις 69.503 εμβολιασμοί,
  • στις 23 Ιουλίου 75.941 εμβολιασμοί και
  • στις 24 Ιουλίου 67.543 εμβολιασμοί

«Συγκοινωνούντα δοχεία» οι εμβολιασμοί, αλλά και οι μεταλλάξεις του SARS-CoV-2

Καθώς ο ιός και οι μεταλλάξεις του, ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα με ταχύτατους ρυθμούς, η επίτευξη ανοσίας αγέλης από μία και μόνο χώρα, ίσως και να μην σημαίνει τίποτα. Κι αυτό καθώς ταυτόχρονα κάποια γειτονική χώρα μπορεί να έχει πολύ πιο χαμηλά ποσοστά.

Στην Ινδία, το ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού είναι πολύ χαμηλό και φτάνει το 6,3% του πληθυσμού, γι’ αυτό άλλωστε και ο ιός βρήκε πρόσφορο έδαφος να μεταλλαχθεί και να δώσει στον πλανήτη τον πρόσφατο “εφιάλτη” της ινδικής μετάλλαξης Δέλτα.

Το ίδιο και στην Αφρική, όπου το ποσοστό εμβολιασμού φτάνει μόλις το 1,54% του πληθυσμού και για τον λόγο αυτό, η συγκεκριμένη περιοχή μας έδωσε πληθώρα μεταλλάξεων, που έχουν διασπαρεί και ταλαιπωρούν ολόκληρο τον πλανήτη.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα που μας αφορά πιο άμεσα, είναι αυτό της γειτονικής μας Βουλγαρίας, η οποία βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης στον εμβολιασμό, με μόλις το 12,82% του πληθυσμού της πλήρως εμβολιασμένο.

Οι ειδικοί γνωρίζουν πλέον πως ακόμη κι αν πετύχουμε ανοσία αγέλης με τους εμβολιασμένους και τους αναρρώσαντες, το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και δεν πρόκειται να περιοριστεί το πρόβλημα, εντός των ελληνικών συνόρων.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει