Ενημέρωση με ένα κλικ

Κτηματολόγιο: “Ταχύτητα και ασφάλεια” στις συναλλαγές ακινήτων επικαλείται η πλειοψηφία

Προχωρούμε στην καλύτερη οργάνωση του κράτους μας, δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Στύλιος, αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης».

Αναφερόμενος ειδικότερα στις ρυθμίσεις για το Κτηματολόγιο, ο Γιώργος Στύλιος αναγνώρισε ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες η οποία στερείται ολοκληρωμένου Κτηματολογίου, για να υπογραμμίσει ότι στόχος των παρεμβάσεων είναι η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης με πρόσβαση των επαγγελματιών στα δεδομένα από οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας 24 ώρες το 24ωρο, με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας.

«Οι επαγγελματίες θα έχουν εύκολη πρόσβαση και θα ωφεληθούν και οι πολίτες, αφού θα μπορούν να ολοκληρώνουν τις υποθέσεις τους χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς περιττά έξοδα, εύκολα και γρήγορα. Αυτό προσπαθούμε να υλοποιήσουμε με το νομοσχέδιο», είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και υπογράμμισε ότι η διαδικασία θα στηρίξει τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Ο Γιώργος Στύλιος επισήμανε ότι το νομοσχέδιο απαλλάσσει από πρόστιμα, μέχρι την 31η.12.2022, όσους δεν έχουν κάνει εμπρόθεσμα δήλωση στην κτηματογράφηση. «Αναγνωρίζοντας τις συνθήκες που υφίστανται, δίνουμε παράταση μέχρι 31.12.2022 και δεν επιβάλλουμε πρόστιμο σε εκείνους που θα πάνε τώρα στην κτηματογράφηση. Είναι σε εξέλιξη η κτηματογράφηση, δεν βάζουμε πρόστιμα μέχρι 31.12.2022 και το λέμε να το γνωρίζει ο κόσμος. Σας καλώ και εσάς να βοηθήσουμε τον κόσμο. Με τη στάση σας στην ψήφιση θα αποδείξετε αν είστε με τους πολίτες», είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η επιτάχυνση της κτηματογράφησης, η απλούστευση των διαδικασιών και η ασφάλεια, ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Σάββας Χιονίδης και υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει λύση για τους πολίτες που περιμένουν χρόνια να αναρτηθούν οι τελικοί πίνακες . «Στην Ελλάδα, γενικά έχουμε προβλήματα. Ο ένας γείτονας να βάλει λίγο πιο μέσα τον τοίχο, άντε να πάει στο χωράφι του άλλου μια αρωτριά παραπέρα, αυτά ήταν τα ζητήματα, τα ξέρουμε – αυτοί όμως, δεν μπορούν να σταματούν όλους τους υπολοίπους, το 98%. Ας είναι και 10% και 15%. Το υπόλοιπο 85% πρέπει να ταλαιπωρείται; Δεν πρέπει να το κρεμάσουμε εκεί, να μπορεί να παίρνει στοιχεία και να λέει, ξέρεις, ο Χιονίδης με τον Κάτση έχουν διαφορά στο ακίνητό τους και να το γράφει το Κτηματολόγιο, άρα, αυτός που θέλει να τα αγοράσει, να ξέρει ότι παίρνει ένα ελαττωματικό ακίνητο; Επομένως, δίνει λύσεις σε αυτό το κομμάτι, όσον αφορά τη ταχύτητα αλλά και την ασφάλεια», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Θα είναι σαν να έχουμε Κτηματολόγιο αλλά δεν θα έχουμε», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Μάριος Κάτσης. «Αυτή η ρύθμιση ανατρέπει όλο τον πυρήνα και το σκοπό της ύπαρξης του Κτηματολογίου, καθώς για πρώτη φορά θα παραμένουν οι εκκρεμότητες και οι ενστάσεις και παρόλα αυτά θα εκδίδεται κτηματολογικό φύλλο. Πως σκεφτήκατε αυτή τη φοβερή λύση που δεν σκέφτηκε καμία άλλη κυβέρνηση να κάνει από το 1995 και μετά, που έχει ξεκινήσει η διαδικασία κτηματογράφησης στη χώρα; Το Κτηματολόγιο έτσι δεν ολοκληρώνεται ποτέ» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προειδοποίησε ότι «πλήττεται το κύρος του φορέα και οπισθοδρομεί μια σημαντική μεταρρύθμιση».

«Παραλάβαμε την περαίωση του Κτηματολογίου με πολλά προβλήματα περίπου στο 25%, και μέσα σε δύο και κάτι χρόνια το φτάσαμε στο 60%, και με αυτό το ρυθμό θα είχε τελειώσει σήμερα», ανέφερε ο κ. Κάτσης για την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Oύτε επιτάχυνση υπάρχει, ίσα-ίσα θα υπάρξει επιβράδυνση. Ούτε απλούστευση θα υπάρξει, ακόμα περισσότερο θα είναι περίπλοκη η κατάσταση και μεγαλύτερη δυσχέρεια θα έρθει. Αλλά ούτε και ασφάλεια. Αντιθέτως, θα έρθει ανασφάλεια στις συναλλαγές. Σας το λέω και σαν δικηγόρος που ασχολούμαι με το Κτηματολόγιο χρόνια», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει «άρον-άρον» υπό κτηματογράφηση περιοχές, διότι θέλει να δείξει ότι ολοκλήρωσε το Κτηματολόγιο για να αξιοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως όμως προειδοποίησε, οι πολίτες θα αναγκαστούν να καταφύγουν στη δικαστική οδό.

Με το νομοσχέδιο, είπε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ιδιωτικοποιούνται έμμεσα και άλλες πτυχές της κτηματογράφησης και «υλοποιούνται διαδικασίες fast track, με τις οποίες οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις και οι μεγαλοϊδιοκτήτες θα μπορούν να λύνουν ζητήματα, που έχουν με το Κτηματολόγιο, ταχύτερα και περισσότερο, βέβαια, προς όφελος τους, με χρήση εξωτερικών συνεργατών, ανεβάζοντας κι άλλο το κόστος». Η βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι η όλη διαδικασία της κτηματογράφησης έχει αποδειχθεί ένας τεράστιος βραχνάς για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, που προσπαθούν να κατοχυρώσουν τη μικρή τους ιδιοκτησία, ενώ κερδισμένοι είναι κυρίως οι μεγάλες τεχνικές εταιρείες.

«Η κατάσταση που επικρατεί στο Κτηματολόγιο είναι χαοτική. Διαφορετικές προθεσμίες, διαδικασίες διαφορετικές, αναρίθμητες, ανακριβείς εγγραφές από τη διοίκηση, τρέξιμο, ταλαιπωρία του πολίτη», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, και επισήμανε: Ήδη οι κατατεθειμένες ενστάσεις, φτάνουν τις 200.000. Ένα τεράστιο νούμερο, που υποδηλώνει και το μέγεθος του προβλήματος και το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να προσεγγίσει το 1.000.000. Αν σε αυτό το νούμερο συνυπολογίσουμε και τα 170.000 περίπου ακίνητα, που εμφανίζονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη, φαίνεται να έχουν μπλοκάρει όλες οι διαδικασίες. Γι’ αυτό ο πολίτης αναγκάζεται πάρα πολλές φορές, να καταφεύγει στο δικαστήριο να βρει το δίκιο του και να κάνει το δικαστήριο, δηλαδή, αυτό που δεν κάνει η διοίκηση».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com