Ενημέρωση με ένα κλικ

Σκρέκας: «Τα απορρίμματα δεν είναι σκουπίδια. Τα απορρίμματα είναι φυσικοί πόροι»

«Για πρώτη φορά η κυβέρνηση δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης των αποβλήτων», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστας Σκρέκας που μίλησε νωρίτερα στην Ολομέλεια. «Ενσωματώνουμε δύο Οδηγίες και επικαιροποιούμε δύο νομοθετικά πλαίσια εγχώρια, προκειμένου να υπάρξει ένα ενιαίο κείμενο και ο καθένας να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα τι ισχύει στη χώρα σε σχέση με το σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων», είπε ο κ. Σκρέκας και προσέθεσε πως αυτό και μόνο συνιστά μεταρρύθμιση.

«Κεντρικός πυλώνας τής νομοθετικής μας πρωτοβουλίας είναι η ανάπτυξη και η εδραίωση της περιβαλλοντικής συνείδησης», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και επισήμανε: «Παράγουμε 29 τόνους στερεών αποβλήτων, ανά εκατομμύριο ΑΕΠ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 17 τόνοι ανά εκατομμύριο ΑΕΠ. Είμαστε πρώτοι και στην σπατάλη τροφίμων, είμαστε πρώτοι και στην ταφή των αστικών απορριμμάτων και είμαστε τελευταίοι στην ανακύκλωση».

Στόχος, είπε ο υπουργός, είναι η εφαρμογή των βασικών αρχών της κυκλικής οικονομίας, η ενίσχυση της ανακύκλωσης και η μείωση της ταφής, η αλλαγή της κουλτούρας της κοινωνίας, στη διαχείριση των απορριμμάτων, γιατί «τα απορρίμματα δεν είναι σκουπίδια. Τα απορρίμματα δεν πρέπει να καταλήγουν στις χωματερές, κατά 80%. Τα απορρίμματα είναι φυσικοί πόροι, που εφόσον ανακτηθούν σωστά και ανακυκλωθούν, μπορούν να αποτελέσουν πρώτες ύλες για επόμενες παραγωγικές διεργασίες».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει