Ενημέρωση με ένα κλικ

«Κουρεμένα» ενοίκια : Λήγει σήμερα η προθεσμία για διορθώσεις, δηλώσεις και αποζημιώσεις

Λήγει σήμερα η προθεσμία για διόρθωση λαθών και παραλείψεων στις δηλώσεις για τα μειωμένα ενοίκια ή για την υποβολή αρχικών δηλώσεων COVID από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι ενώ έχουν εισπράξει «κουρεμένα» έως και 100% ενοίκια δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί.

Οι αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι σήμερα στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία της επεξεργασίας τους ώστε οι αποζημιώσεις για τα μειωμένα ενοίκια να πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων ιδιοκτητών ακινήτων στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Συγκεκριμένα, μέχρι και σήμερα:

Οι εκμισθωτές/υπεκμισθωτές ακινήτων μπορούν να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις Covid ή/και δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, για τους μήνες Ιανουάριο 2021 μέχρι και Απρίλιο 2021.

Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ έχει ήδη αποστείλει τη σχετική ειδοποίηση στους ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις τους.

Οι εκμισθωτές σε υπεκμισθώσεις ακινήτων, μπορούν να υποβάλουν δήλωση Covid για τους μήνες Μάρτιο 2020 μέχρι και Δεκέμβριο 2020.

Σε περιπτώσεις υπεκμισθώσεων περισσότερων ακινήτων που περιέχονται σε μία Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης του αρχικού εκμισθωτή, οι υπεκμισθωτές έχουν κληθεί να υποβάλουν τροποποιητικές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης, ώστε να προσδιορίσουν ποια από τα ακίνητα υπεκμισθώνουν περαιτέρω στους υπομισθωτές τους. Οι δηλώσεις υποβάλλονται από τον Μάρτιο 2020 και μετά.

Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα μπορούν να υποβάλουν τη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας για μισθώσεις που είχαν λυθεί μέχρι την 12η Ιουνίου 2020.

Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να μπορέσουν να λάβουν την αποζημίωση για τα «κουρεμένα» ενοίκια θα πρέπει:

Να δηλώσουν τον λογαριασμό ΙΒΑΝ στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του myTAXISnet, ώστε να καταστεί εφικτή η καταβολή των αποζημιώσεων σε αυτούς.

Να υποβάλουν δηλώσεις Covid για τους μήνες που έχουν λάβει προκαταβολή αποζημίωσης, γιατί αλλιώς χάνουν το δικαίωμα αποζημίωσης και θα πρέπει γι’ αυτούς να κινηθεί η σχετική διαδικασία αναζήτησης των ποσών που έλαβαν.

Για τον μήνα Ιούλιο προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για επιχειρήσεις του πολιτισμού και αθλητισμού, δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και εκθέσεων, πάρκα αναψυχής και επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται και τα γυμναστήρια.

Η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% ισχύει μόνο για την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που τίθενται σε αναστολή εργασίας τον μήνα Ιούλιο, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει