Ενημέρωση με ένα κλικ

Σταϊκούρας: Το επενδυτικό κενό κλείνει

O υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αφού παρέθεσε όλα τα μέτρα του υπουργείου του κατά την πρώτη διετία της κυβέρνησης, εστίασε στη συνέχεια στην πολιτική για την επόμενη διετία και πώς αυτή εδράζεται σε επτά πυλώνες (όπως είχαν διανεμηθεί και στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο):

  • Στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων με σταδιακά μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας
  • Συνέχιση υλοποίησης συνετής δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών

  • Συνέχιση υλοποίησης συνεπούς, έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής με στόχο τη διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων

  • Υλοποίηση νέων διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων

  • Περαιτέρω ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης μέσω της ισχυροποίησης του τραπεζικού συστήματος

  • Διαμόρφωση πιο ευέλικτου ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου

  • Ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων.

«Χθες ήταν μια μεγάλη επιτυχία για τη χώρα», σημείωσε εμφατικά ο Χρ. Σταϊκούρας, καθώς ήταν μεταξύ των 12 χωρών των οποίων το σχέδιο πήρε «πράσινο φως». Όμως, επέμεινε, υπάρχουν περίπου άλλοι τόσοι πόροι από την επόμενη προγραμματική περίοδο, 2021-27, κατά τη διάρκεια της οποίας θα κατευθυνθούν ακόμη περισσότεροι πόροι στις ΜμΕ, ακριβώς εξαιτίας της φύσης των ΕΣΠΑ.

Συνολικά, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για 68 μεταρρυθμίσεις, 106 επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν 180.000-200.000 θέσεις απασχόλησης, θα προσθέσουν 7% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και επιπλέον θα κινητοποιήσουν σημαντικές δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο υπουργός Οικονομικών έκλεισε θυμίζοντας τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: το 2022 η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος θα είναι περίπου 4,5%. «Είναι ένα στοιχείο θετικό αλλά δεν είναι η απόλυτη επιτυχία, η οποία όμως (επιτυχία) είναι οι επόμενοι δύο δείκτες: οι επενδύσεις θα αυξηθούν με ρυθμό 15% όταν ο ευρωπαϊκός μ.ο. θα είναι 5%, και οι εξαγωγές που θα αυξηθούν με ρυθμό 8%, όταν ο ευρωπαϊκός μ.ο. θα είναι 0%», επεσήμανε.

Συμπέρασμα: «Δεν επιτυγχάνουμε μόνο υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης αλλά διατηρήσιμους ρυθμούς με αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας προς τις επενδύσεις και τις εξαγωγές -έτσι ώστε να κλείσουμε το επενδυτικό κενό της τελευταίας 10ετίας, με ενίσχυση όχι της ανταγωνιστικότητας αλλά της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας. Έτσι ώστε να δημιουργήσουμε πολλές, καλές θέσεις απασχόλησης και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει