Ενημέρωση με ένα κλικ

“Πράσινο, κόκκινο, κίτρινο” για την είσοδο στα μαγαζιά – Πως θα λειτουργεί η εφαρμογή

Στις 15 Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή η επαλήθευση των ευρωπαϊκών ψηφιακών πιστοποιητικών Covid-19, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το πιστοποιητικό θα επιτρέπει την ελεύθερη διέλευση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο ήδη υπάρχουν σενάρια “στο τραπέζι” για την επέκταση της χρήσης του ευρύτερα, όπως για την είσοδο στα μαγαζιά, τα γήπεδα και τις συναυλίες.

Πως θα λειτουργεί

Την εφαρμογή επαλήθευσης των ευρωπαϊκών ψηφιακών πιστοποιητικών Covid-19 θα μπορεί να “κατεβάσει” εύκολα και απλά ο ιδιοκτήτης του χώρου εστίασης ή ο υπεύθυνος του καταστήματος, για να μπορεί να ελέγχει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού, το οποίο θα δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου για τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας και κανένα άλλο στοιχείο.

Το πιστοποιητικό θα “σαρώνεται” και αυτόματα η εφαρμογή θα δείχνει το αντίστοιχο χρώμα. Ανάλογα με το τι διαβάζει, θα υπάρχει και το αντίστοιχο χρώμα.

Το πράσινο θα αφορά στους εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει, το κίτρινο θα «πιάνει» την περίπτωση των τεστ και το κόκκινο τα μη έγκυρα πιστοποιητικά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι κάθε επιχείρηση, με βάση τη δήλωσή της, θα δέχεται πράσινο και κίτρινο, ενώ – όπως έχει ξεκαθαριστεί- ο έλεγχος θα γίνεται χωρίς να κρατούνται δεδομένα ή ιστορικό ελέγχων, καθώς υλοποιείται σε απόλυτη συνεννόηση και με βάση τις κατευθύνσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια εφαρμογή αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στα ταξίδια με πλοία και, αν χρειαστεί, και στις μετακινήσεις εντός νομών με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Μέσα στις επόμενες ώρες αποφασίζεται αν οι κλειστοί χώροι στην εστίαση και στη διασκέδαση θα ανοίξουν μόνο για εμβολιασμένους. Την ίδια στιγμή, έχει ανοίξει ήδη η συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων με βάση το “γαλλικό μοντέλο” τόσο πανευρωπαϊκά όσο και στην Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί το ψηφιακό πιστοποιητικό.

Όπως είπε, “πρώτον, πρέπει όλοι αυτοί που θέλουν να εμβολιαστούν, να μπορούν. Να έχει ανοίξει δηλαδή το σύστημα για όλους. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι περισσότερο νομοθετική. Έχει ψηφιστεί ο κανονισμός του ψηφιακού πιστοποιητικού και στην Ε.Ε και μένει να εξειδικευτούν κάποιες πτυχές του. Ξέρουμε δηλαδή ότι για παράδειγμα στη Γαλλία το health pass ισχύει σε συνάξεις άνω των 1.000 ατόμων. Δηλαδή σε μια συναυλία, σε ένα στάδιο μπορεί κανείς να το χρησιμοποιεί για να έχει πρόσβαση εκεί. Άρα αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία ανοίγει αυτή τη στιγμή σε όλα τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. Προφανώς η συζήτηση αυτή θα ανοίξει κι εδώ πέρα. Έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο και ήδη άνοιξε πανευρωπαϊκά η συζήτηση που μπορεί να το χρησιμοποιεί κανείς και ευρύτερα πέρα από το να ταξιδεύει“, δήλωσε στον ΣΚΑΙ χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει