Ενημέρωση με ένα κλικ

Tα καλοκαιρινά φρούτα, χαμηλά σε θερμίδες

Το πόσο απαραίτητα είναι τα φρούτα στην καθημερινή μας διατροφή είναι κάτι που το ακούμε από παιδιά. Ειδικά το καλοκαίρι, τα φρούτα έχουν την τιμητική τους, αφού και δροσίζουν και μας χορταίνουν χωρίς να μας “βαρύνουν”.

Μάλιστα, υπάρχουν 11 φρούτα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη για να μπορείς να απολαμβάνεις όσο θες χωρίς ενοχές.

Το να προσέχουμε εν γένει την πρόσληψη ζάχαρης στη διατροφή μας είναι κάτι πολύ θετικό, που όμως δεν πρέπει να περιορίζει σε ακραίο βαθμό την ανάγκη που μας πιάνει για γλυκό κάποιες μέρες. Ίσως σκεπτόμενη το καλοκαίρι να σου έρχεται στο μυαλό περισσότερο ένα παγωτό, παρά ένα φρούτο, όμως θα πρέπει να ξέρεις πως και τα φρούτα δεν είναι τόσο “αθώα” όσο φαίνονται.

Ενώ από τη μια εμπεριέχουν πάρα πολλά υγιεινά θρεπτικά συστατικά, ορισμένες ποικιλίες και είδη έχουν πολλή περισσότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη απ’όσο νομίζεις.

Τα φρούτα:

Λεμόνια και lime

Με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, τα λεμόνια και τα lime είναι αρκετά ξινά φρούτα. Δεν περιέχουν πολύ ζάχαρη (μόνο ένα γραμμάριο ή δύο ανά λεμόνι) και είναι το καλύτερο συνοδευτικό με το νερό ή ακόμη και με το ποτό σου.

Σμέουρα

Με μόνο πέντε γραμμάρια -λίγο περισσότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού – ζάχαρη ανά φλιτζάνι και πολλές φυτικές ίνες που θα σε κάνουν να νιώθεις χορτάτη, τα σμέουρα είναι ένα από τα πολλά καταπληκτικά είδη μούρων που μπορείς να προσθέσεις στην καλοκαιρινή σου λίστα.

Φράουλες

Οι φράουλες έχουν εκπληκτικά χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, δεδομένου ότι έχουν τόσο γλυκιά και νόστιμη γεύση. Ένα φλιτζάνι ωμές φράουλες σου προσφέρει περίπου επτά γραμμάρια ζάχαρης και το 100 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C.

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα έχουν επίσης μόνο επτά γραμμάρια ζάχαρης ανά φλιτζάνι. Δεν χρειάζεται να αισθάνεσαι ενοχές όταν καταναλώνεις αυτό το γλυκό σνακ αφού ως μπόνους, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Ακτινίδια

Αυτά τα περίεργα πράσινα φρούτα υπάγονται τεχνικά -όσο περίεργο κι αν φαίνεται- στην κατηγορία των μούρων. Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη – με μόλις έξι γραμμάρια ανά ακτινίδιο. Αυτό το φρούτο κυκλοφορεί όλο το χρόνο και μπορείς να το προμηθευτείς κάθε εποχή.

Grapefruit

Ένα άλλο εσπεριδοειδές που περιλαμβάνεται στη λίστα είναι το grapefruit. Ενώ τα grapefruit σίγουρα δεν είναι τόσο γλυκό όσο για παράδειγμα το σταφύλι, είναι ένα υπέροχο πρωινό με μόνο εννέα γραμμάρια ζάχαρης σε μισό grapefruit μεσαίου μεγέθους!

Avocado

Αν και δεν είναι ακριβώς το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε φρούτα, τα avocado είναι πράγματι φρούτο και φυσικά περιέχει ελάχιστη ζάχαρη. Ένα ολόκληρο ακατέργαστο αβοκάντο έχει μόνο ένα γραμμάριο ζάχαρης! Αυτό που έχουν πολλά αβοκάντο είναι τα υγιή λίπη, τα οποία βοηθούν πολύ στο αίσθημα το κορεσμού.

Καρπούζι

Τα καρπούζια είναι και δικαίως οι πρωταγωνιστές του καλοκαιριού. Αν και φαίνονται σαν μια λιγότερο αθώα απόλαυση, εξαιτίας της γλυκύτητάς τους, στην πραγματικότητα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ένα ολόκληρο φλιτζάνι καρπούζι σε κύβους έχει κάτω από 10 γραμμάρια ζάχαρης. Ένα πλεονέκτημα της κατανάλωσης καρπουζιού είναι πως αποτελεί επίσης μια εξαιρετική πηγή σιδήρου.

Πεπόνι

Τα πεπόνια οφείλουν το αρχικό πορτοκαλί χρώμα τους στην υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α. Ένα φλιτζάνι αυτού του νόστιμου εξίσου καλοκαιρινού φρούτου περιέχει λιγότερο από 13 γραμμάρια ζάχαρης. Αυτό μπορεί να είναι συγκριτικά λίγο υψηλότερο από άλλα φρούτα, αλλά λάβετε υπόψη ότι ένα κουτάκι σόδα έχει σχεδόν 40 γραμμάρια ζάχαρης και πολύ λίγη θρεπτική αξία.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια είναι άλλος ένας πολύ καλός τρόπος για να απολαύσετε ένα γλυκό σνακ υπερβολικές θερμίδες και ζάχαρη, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η πρόσληψη βιταμίνης C. Ένα τυπικό πορτοκάλι έχει περίπου 12 γραμμάρια και λιγότερες από 70 θερμίδες.

Ροδάκινα

Τα ροδάκινα μπορεί να είναι απίστευτα γλυκά, αλλά με λιγότερο από 13 γραμμάρια ζάχαρης σε ένα μεσαίου μεγέθους φρούτο, μπορούν ακόμα να μπούν δυναμικά στη λίστα μας!

Αυτά τα 11 φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη περιέχουν από ένα έως 13 γραμμάρια ζάχαρης, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι το μέγεθος της μερίδας κάνει τη διαφορά. Μια μερίδα καρπουζιού είναι μόνο ένα φλιτζάνι, οπότε η απόλαυση σε τρία ή τέσσερα φλιτζάνια καρπούζι μπορεί εύκολα να σας δώσει σχεδόν την ίδια ποσότητα ζάχαρης που περιέχει μια σόδα.

Φυσικά, όλα τα φρούτα περιέχουν πολύ περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες σε σύγκριση με τα ζαχαρούχα ή επεξεργασμένα σνακ και αναψυκτικά. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα παραπάνω επιβραδύνουν την πέψη, πράγμα που σημαίνει ότι το σάκχαρο στο αίμα σου δεν θα αυξηθεί τόσο γρήγορα μετά την κατανάλωση φρούτων. Όπως με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή όμως η ισορροπία και το μέτρο είναι πάντα το κλειδί.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει