Ενημέρωση με ένα κλικ

Φόροι: Μειώσεις φέρνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 προβλέπει μεταξύ άλλων, μόνιμες φοροελαφρύνεις, ισχυρή ανάπτυξη, επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα και μείωση της ανεργίας.

Τα δύο τελευταία έτη της προγραμματικής περιόδου προβλέπονται, μάλιστα, πλεονασματικοί προϋπολογισμοί σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, με το αποτέλεσμα του έτους 2025 να αναμένεται να ανέλθει σε πλεόνασμα ύψους 1,4% του ΑΕΠ.

Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή που συνοδεύει το μακροσκελές κείμενο, το Μεσπρόθεσμο για πρώτη φορά από το 2011 στα δημοσιονομικά των χωρών-μελών της Ευρωζώνης κατατίθεται ενώ είναι σε ισχύ η γενική ρήτρα διαφυγής.

Όπως τονίζει η “Βραδυνή”, με την πλήρη εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η ανάπτυξη το τρέχον έτος εκτιμάται στο 3,6%, ενώ για το 2022 προβλέπεται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης της τάξης του 6,2% και για την υπόλοιπη περίοδο του ΜΠΔΣ αναμένεται κατά μέσο όρο ανάπτυξη της τάξης του 4%.

Καθοριστική συμβολή στην άνοδο του ΑΕΠ και των επενδύσεων, όπως αναφέρεται, θα έχει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Το Σχέδιο αυτό, περιλαμβάνει σειρά φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, που θα οδηγήσουν σε ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, φιλικό στο Περιβάλλον οικονομικό μοντέλο, με ένα φορολογικό σύστημα που στοχεύει στην ανάπτυξη και ένα αποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

Πρόκειται για ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων που συνδυάζει οικονομική αποτελεσματικότητα με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη. Οι συνολικοί πόροι του Σχεδίου ανέρχονται σε 30,5 δισ. ευρώ έως το 2026, εκ των οποίων 17,8 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ δάνεια.

Είναι μία μοναδική ευκαιρία για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, με στόχο οι συνολικοί επενδυτικοί πόροι που θα ενεργοποιηθούν να ανέλθουν σε περίπου 59 δισ. ευρώ, δηλ. διπλάσιοι από το μέγεθος του ίδιου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η ανάπτυξη θα εστιάσει σε τέσσερις πυλώνες: την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απασχόληση – δεξιότητες – κοινωνική συνοχή, και τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει