Ενημέρωση με ένα κλικ

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Πως θα καταβληθεί το επίδομα αδείας στους εργαζόμενους

Ξεκίνησε η υποβολή των δηλώσεων για τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ του Μαΐου (β φάση), με διάρκεια μέχρι την Δευτέρα 28 Ιουνίου.

Ειδικότερα οι επιχειρήσεις στην προθεσμία αυτή θα πρέπει να υποβάλλουν «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄- ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄ – ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» για τον μήνα Μάιο 2021.

Παράλληλα για τους εργαζόμενους του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ καταβάλλεται αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2021 καθώς και των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών όπως αυτές υπολογίζονται επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας.

Αναλυτικότερα η αναλογία του επιδόματος αδείας η οποία καταβάλλεται στους εργαζόμενους, ανέρχεται, για κάθε μήνα ένταξης των εργαζομένων στο Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» εντός του έτους σε 1/25 επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας των δικαιούχων εργαζομένων.

Η καταβολή της αναλογίας του επιδόματος αδείας προς τους δικαιούχους – εργαζόμενους πραγματοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και βαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Η πληρωμή στους δικαιούχους εργαζόμενους ολοκληρώνεται αυτοματοποιημένα κατόπιν διασταύρωσης με τα στοιχεία που τηρούνται στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», αναφορικά με το χρονικό διάστημα υπαγωγής εκάστου μισθωτού στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και τα καταβαλλόμενα ποσά της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας.

Η αναλογία του επιδόματος αδείας πιστώνεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ) εκάστου μισθωτού.

Να σημειωθεί ότι η δυνατότητα υπαγωγής των εργαζομένων στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έχει παραταθεί έως και τις 30.9.2021καθώς και η καταβολή σε ποσοστό 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό, του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών, που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στον εν λόγω μηχανισμό δεν απασχολούνται.

Ο μηχανισμός εφαρμόζεται για τους εργαζόμενους που έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης την 31η.03.2021.

Ωστόσο με ΚΥΑ δύναται να τροποποιείται η καταληκτική ημερομηνία πρόσληψης των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης για την ένταξή τους στον μηχανισμό.

Στο μεταξύ τρέχει η προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου για την υποβολή δηλώσεων για τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ Ιουνίου.

Ειδικότερα οι επιχειρήσεις – εργοδότες που επιθυμούν να ενταχθούν στον Μηχανισμό μπορούν να υποβάλλουν μέχρι 30 Ιουνίου δήλωση «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄- ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄ – ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» εφόσον γνωστοποιηθεί εκ των προτέρων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση της οργάνωσης του χρόνου εργασίας μέσω του εντύπου Ε4: Πίνακας Προσωπικού Συμπληρωματικός Ωραρίου των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό.

Παράλληλα τη δυνατότητα ένταξης στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έχουν και οι εποχικά εργαζόμενοι σε ξενοδοχειακά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία ως οδηγοί με δικαίωμα επαναπρόσληψης, εφόσον επαναπροσληφθούν για τους μήνες από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο, με κάλυψη επιπλέον και των εργοδοτικών εισφορών για το διάστημα που εργάζονται.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να προβούν σε μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας έως του ποσοστού 50%, είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων. Να σημειωθεί ότι η μείωση του χρόνου εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας, ενώ πρέπει να διατηρηθούν οι ονομαστικοί μισθοί.

Στους εργαζομένους, καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας που ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί των καθαρών αποδοχών τους που αντιστοιχούν στον χρόνο στον οποίο δεν εργάζονται.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει