Ενημέρωση με ένα κλικ

ΕΝΦΙΑ: Σχέδιο για αλλαγές στους συντελεστές παλαιότητας

Λίφτινγκ στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για μία διόρθωση των συντελεστών παλαιότητας, που εφαρμόζονται τόσο για τον υπολογισμό του φόρου ακινήτων, όσο και της αντικειμενικής αξίας.

Η «άσκηση» είναι σύνθετη, τα δημοσιονομικά περιθώρια ελιγμών περιορισμένα και το αποτέλεσμα αναμένεται μετά το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει την καθιέρωση σύνθετων και πολλών ταχυτήτων συντελεστών παλαιότητας που θα λαμβάνουν υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά του ακινήτου όπως η ανακαίνιση, οι επισκευές και η ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση, στοιχεία που διαφοροποιούν την αξία σε ακίνητα ίδιας παλαιότητας.

Παράλληλα αρμόδιοι παράγοντες εισηγούνται αλλαγές στα κλιμάκια με σπάσιμο τους σε περισσότερα έτσι ώστε να ενισχυθεί η αναλογικότητα και η προοδευτικότητα τους. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζει πως με τη σημερινή τους δομή, οι συντελεστές παλαιότητας μπορεί να κρύβουν αδικίες.

Για παράδειγμα, μπορεί η εμπορική αξία ενός ακινήτου 25ετίας με ριζική, καλαίσθητη και ποιοτική ανακαίνιση να είναι πολλαπλάσια έναντι ενός νεόδμητου διπλανού ακινήτου αντίστοιχων τετραγωνικών.

Η ίδια πηγή όμως αναγνωρίζει παράλληλα, πως μια τέτοια προσέγγιση στην αναμόρφωση των συντελεστών παλαιότητας συνιστά δύσκολη εξίσωση, χωρίς να είναι σαφές αν μπορεί να επιλυθεί στην παρούσα φάση.

Η παλαιότητα ενός κτιρίου υπολογίζεται μετά τη συμπλήρωση δύο ετών από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή την τελευταία αναθεώρησή της (π.χ. αν εκδόθηκε η οικοδομική άδεια 30/9/2018, η παλαιότητα αρχίζει να μετρά από 30/8/2020).

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει