Ενημέρωση με ένα κλικ

ΕΝΦΙΑ: Σχέδιο για αλλαγές στους συντελεστές παλαιότητας

Λίφτινγκ στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για μία διόρθωση των συντελεστών παλαιότητας που εφαρμόζονται τόσο για τον υπολογισμό του φόρου ακινήτων, όσο και της αντικειμενικής αξίας.

Η «άσκηση» είναι σύνθετη, τα δημοσιονομικά περιθώρια ελιγμών περιορισμένα και το αποτέλεσμα αναμένεται μετά το φθινόπωρο. Σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει την καθιέρωση σύνθετων και πολλών ταχυτήτων συντελεστών παλαιότητας που θα λαμβάνουν υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά του ακινήτου όπως η ανακαίνιση, οι επισκευές και η ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση, στοιχεία που διαφοροποιούν την αξία σε ακίνητα ίδιας παλαιότητας.

Παράλληλα αρμόδιοι παράγοντες εισηγούνται αλλαγές στα κλιμάκια με σπάσιμο τους σε περισσότερα έτσι ώστε να ενισχυθεί η αναλογικότητα και η προοδευτικότητα τους.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζει πως με τη σημερινή τους δομή, οι συντελεστές παλαιότητας μπορεί να κρύβουν αδικίες. Για παράδειγμα, μπορεί η εμπορική αξία ενός ακινήτου 25ετίας με ριζική, καλαίσθητη και ποιοτική ανακαίνιση να είναι πολλαπλάσια έναντι ενός νεόδμητου διπλανού ακινήτου αντίστοιχων τετραγωνικών. Η ίδια πηγή όμως αναγνωρίζει παράλληλα, πως μια τέτοια προσέγγιση στην αναμόρφωση των συντελεστών παλαιότητας συνιστά δύσκολη εξίσωση, χωρίς να είναι σαφές αν μπορεί να επιλυθεί στην παρούσα φάση.

Η παλαιότητα ενός κτιρίου υπολογίζεται μετά τη συμπλήρωση δύο ετών από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή την τελευταία αναθεώρησή της (π.χ. αν εκδόθηκε η οικοδομική άδεια 30/9/2018, η παλαιότητα αρχίζει να μετρά από 30/8/2020).

Χρονικό διάστημα μικρότερο του εξαμήνου δεν λαμβάνεται υπόψη, ενώ μεγαλύτερο λογίζεται ως έτος (π.χ. αν εκδόθηκε η άδεια 30/9/2018 και μεταβιβάζεται το ακίνητο 30/12/2020 δεν θα ληφθεί υπόψη παλαιότητα, αν μεταβιβαστεί στις 1/4/2020 τότε παίρνει την πρώτη παλαιότητα).

Με τα σημερινά δεδομένα η αλλαγή χρήσης ή η ανακαίνιση ενός κτιρίου δεν επηρεάζουν την παλαιότητα. Άδειες αλλαγής μόνο της χρήσης του κτιρίου ή άδειες ανακαίνισης που δεν θίγουν τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου, δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της παλαιότητας.

Εξαίρεση αποτελούν τα διατηρητέα ακίνητα που έχουν ανακαινισθεί ριζικά, έστω κι αν δε θίγεται ο φέρων οργανισμός του κτιρίου. Σε αυτή την περίπτωση η παλαιότητα υπολογίζεται δύο χρόνια μετά την ημερομηνία έκδοσης της άδειας ανακαίνισης.

Κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, η παλαιότητα ενός ακινήτου επηρεάζει με έξι διαφορετικούς συντελεστές το ύψος του φόρου.

Για τα παλαιά ακίνητα, «ηλικίας» άνω των 26 ετών ο συντελεστής είναι 1 και όσο μικρότερη είναι η ηλικία του ακινήτου, τόσο αυξάνεται ο φόρος.

Σήμερα οι συντελεστές έχουν ως εξής:

26 έτη και άνω 1,00

20 ως 25 έτη + 1,05

15 ως 19 έτη + 1,10

10 ως και 14 έτη + 1,15

5 ως και 9 έτη + 1,20

Ως και 4 έτη + 1,25

Πολλοί φοροτεχνικοί έχουν υποστηρίξει πως θα έπρεπε να εφαρμόζεται η αντίστροφη προσέγγιση. Να ξεκινά δηλαδή με συντελεστή 1 το νεόδμητο ακίνητο και όσο αυξάνεται η ηλικία του ακινήτου τόσο να μειώνεται ο συντελεστής παλαιότητας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει