Ενημέρωση με ένα κλικ

Απαντήσεις του δήμου Αθηναίων για τη δίχρονη Προσχολική Εκπαίδευση

Στις «αλήθειες και ψέματα» σχετικά με την εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Εκπαίδευσης στην Αθήνα, αναφέρεται με ανακοίνωσή του ο δήμος.

Σύμφωνα με το δήμο στο πρόγραμμα προσχολικής αγωγής στα σχολεία της Αθήνας, φέτος «θα ενταχθούν επιπλέον περίπου 1300 παιδιά τα οποία είχαν μείνει εκτός την προηγούμενη χρονιά, επιτυγχάνοντας την πλήρη εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής αγωγής σε ποσοστό 100%. Επιπλέον οι κενές θέσεις που θα προκύψουν στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, που μέχρι πρότινος φιλοξενούσαν και τετράχρονα, θα καλύψουν ανάγκες επιπλέον βρεφών».

Ακόμη επισημαίνεται ότι «η προσπάθεια να εξευρεθεί η ενδεδειγμένη λύση από την νέα δημοτική αρχή ξεκίνησε από το μηδέν. Επί 18 μήνες όλος ο μηχανισμός του Δήμου, οι τεχνικές υπηρεσίες του, εργάζονται με συστηματικό σχέδιο και οργάνωση. Έγιναν μελέτες. Προκηρύχθηκαν δύο ανοιχτοί διαγωνισμοί προκειμένου να βρεθούν κατάλληλοι χώροι, οι οποίοι δυστυχώς κατέληξαν άγονοι. Εξετάστηκαν όλες οι διαθέσιμες λύσεις, όπως ανεύρεση κενών αιθουσών, χρήση αδόμητων οικοπέδων, ιδιοκτησίας του Δήμου αλλά και της ΚΤΥΠ». Και υπογραμμίζεται ότι «τελευταία επιλογή ήταν η δυνατότητα που έδωσε μεταγενέστερος νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ( ψηφίστηκε τον Μάιο του 2019) για εγκατάσταση οικίσκων ώστε να δημιουργηθούν αίθουσες όπου δεν υπήρχαν διαθέσιμα κτίρια».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το σχέδιο του Δήμου για την εξασφάλιση των αιθουσών που είναι αναγκαίες, «προβλέπει τη δημιουργία 10 νηπιαγωγείων σε 9 αδόμητα οικόπεδα, διαμόρφωση 7 αιθουσών νηπιαγωγείων σε 6 υφιστάμενα σχολεία, και δημιουργία 3 νηπιαγωγείων σε 3 αύλειους χώρους».

Ειδικότερα, οι αύλειοι χώροι των τριών σχολείων που έχουν επιλεγεί, είναι «α) στην Κυψέλης και Τροίας (6ηΔΚ) για 3 αίθουσες, θα χρησιμοποιηθούν 126 τετραγωνικά μέτρα σε σύνολο 1558,23,β) στην Μουστοξύδη 23 (6η ΔΚ) για 1 αίθουσα, θα χρησιμοποιηθούν 42 τετραγωνικά μέτρα σε σύνολο 2193,91, γ) στην Νικοπόλεως 33 (6η ΔΚ) για 4 αίθουσες, θα γίνει χρήση 700 τετραγωνικών μέτρων σε σύνολο 6476,34 και θα δημιουργηθεί ξεχωριστό προαύλιο με περίφραξη και δικιά του είσοδο, ώστε τα νήπια να μην έρχονται σε επαφή με παιδιά ανώτερης βαθμίδας που φοιτούν στο συγκεκριμένο συγκρότημα».

Ακόμη στην ανακοίνωση τονίζεται ότι αν αναβάλει ο Δήμος Αθηναίων την υλοποίηση της δίχρονης μέχρι να ανεγερθούν νέες σχολικές αίθουσες, αυτό «σημαίνει ότι 1300 οικογένειες κάθε χρόνο και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ή δεν θα στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο (κάτι που είναι παράνομο εφόσον η προσχολική αγωγή έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα) ή θα πρέπει να επιβαρυνθούν υπέρμετρα για να τα στείλουν σε ιδιωτικό προνήπιο.

Αν υπάρχει φυσικά οικονομική δυνατότητα». Η Δημοτική Αρχή υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «έχει αποφασίσει να στηρίξει τη δίχρονη αγωγή. Το πιο εύκολο θα ήταν να ακολουθήσει την πεπατημένη των προηγούμενων. Είτε να σταματήσει την προσπάθεια για την λειτουργία δίχρονης προσχολική εκπαίδευσης ισχυριζόμενη ότι αποτελεί έναν άπιαστο, ανέφικτο στόχο είτε να την παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες».

Ακόμη διαβεβαιώνει ότι «υπήρξε εξαντλητική διαβούλευση», «κάθε πρόταση που διατυπώθηκε εξετάστηκε με καλή πίστη και ενδελεχώς», «έγινε αυτοψία ακόμη και σε κτίρια που καταφανώς δεν πληρούσαν καμία από τις προδιαγραφές» και ότι οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου «εξέτασαν ακόμη και κλειστούς κινηματογράφους, γιαπιά, ακόμη και ένα άδειο πολυκατάστημα επί της Πατησίων που υποδείχθηκε.

Εξίσου αναλυτική με συγκεκριμένα στοιχεία ήταν και η ενημέρωση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο. Εξηγήθηκε διεξοδικά γιατί απορρίφθηκαν κτίρια, παρουσιάστηκαν φωτογραφίες, τα πάντα. Η προσπάθεια μας ήταν πολύμηνη και τιτάνια».

Στις καταγγελίες για «κοντέινερ», στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι είναι «πρότυποι, σύγχρονοι οικίσκοι, με θερμομόνωση και πρόσθετη εξωτερική επένδυση που υπερκαλύπτει τις προδιαγραφές της ΚΤΥΠ. Θα υπάρχουν κατάλληλα διαμορφωμένοι αύλειοι χώροι με ελαστικά δάπεδα, πράσινο και όργανα παιδικής χαράς, δίκτυα ίντερνετ ακόμη και θυροτηλέφωνα με εικόνα σε κάθε οικίσκο».

Επίσης αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι «οι εκπαιδευτικές δομές αυτές θα είναι προσωρινές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πρόχειρες. Το πρώτο νηπιαγωγείο ολοκληρώνεται στην περιοχή του Βοτανικού και θα είναι η πρώτη απόδειξη ότι οι εκπαιδευτικές δομές που δημιουργεί ο Δήμος είναι υψηλών προδιαγραφών και απολύτως λειτουργικές. Θα καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών για εκπαίδευση και παιχνίδι ενώ λαμβάνονται υπόψη και οι ανάγκες των νηπιαγωγών και δασκάλων τους».

Τέλος η Δημοτική Αρχή της Αθήνας διαβεβαιώνει ότι «πρόκειται για μια μεταβατική λύση» και προσθέτει ότι ήδη ο Δήμος «σε συνεργασία με την ΚΤΥΠ και το υπουργείο Παιδείας, δουλεύουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μόνιμης σχολικής στέγης, που θα δίνει οριστικά λύση στο πρόβλημα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. Στόχος μας είναι η διευθέτηση του ζητήματος το συντομότερο δυνατό και σίγουρα εντός της επόμενης τετραετίας». Προς αυτή την κατεύθυνση, τονίζεται ότι ο δήμος ετοιμάζει «το πλήρες σχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει