Ενημέρωση με ένα κλικ

Ένταση στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο – ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ κάνουν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας

Ένσταση αντισυνταγματικότητας σε σειρά διατάξεων κατέθεσαν στη Βουλή ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, στη συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου.

«Με βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προκρίνεται η ατομική σύμβαση εργασίας ως εργαλείο επιβολής όρων εργασίας από τον εργοδότη στον εργαζόμενο και αποκλείεται συγχρόνως η συλλογική σύμβαση εργασίας ως παράγοντας διάπλασης των όρων εργασίας», είπε μεταξύ άλλων η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο αυταρχικό, αντεργατικό και αντισυνταγματικό. Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να περιορίσει το συνδικαλιστικό κίνημα. «Κατοχυρώνετε τη βαρβαρότητα, οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα δεν έγιναν με λουλούδια αλλά με σκληρούς αγώνες», είπε.

Να απορριφθούν ως αβάσιμες οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας ζήτησε ο Γιάννης Μπούγας από τη ΝΔ.

Την απόσυρση όλων των διατάξεων που δεν αφορούν στις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των εργαζομένων, ζήτησε από το ΚΙΝΑΛ ο Γιώργος Μουλκιώτης.

Κριτική στην κυβέρνηση για το συζητούμενο νομοσχέδιο άσκησαν όλα τα κόμματα.

«Γιατί ένα φιλεργατικό κόμμα αρνείται την επέκταση της προστασίας από απολύσεις; Μήπως γιατί, αν η προστασία είχε θεσπιστεί νωρίτερα, δεν θα μπορούσε να κάνει απολύσεις στο «Κόκκινο»; Απολύσεις εργαζομένων που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε να τους επιβάλλει μειώσεις μισθών 20% και αυτοί αντέδρασαν;», διερωτήθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Μαραβέγιας.

Για διατάξεις που δίνουν το τελειωτικό χτύπημα σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, έκανε λόγο η Μαρία Αθανασίου από την Ελληνική Λύση, ενώ η Μαρία Απατζίδη από το ΜέΡΑ 25 κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να «μην συνεργήσουν στο έγκλημα, να σώσουν τους εαυτούς τους, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο».

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης είχε αφήσει σαφώς να εννοηθεί πως η ΝΔ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία ώστε να πάρει κάθε κόμμα ξεκάθαρη θέση σε μια σειρά ευεργετικών διατάξεων, όπως η άδεια στους νέους πατέρες, ή η προστασία από φαινόμενα βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.

Την Τετάρτη αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, καθώς έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών 219 βουλευτές.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει