Ενημέρωση με ένα κλικ

Πανελλαδικές 2021: Οι απαντήσεις στα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας

Πρεμιέρα με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, σήμερα για τους τις Πανελλαδικές εξετάσεις 2021, στα Γενικά Λύκεια, με συνολικά περίπου 100.000 υποψήφιους να διεκδικούν μία από τις 77.415 θέσεις στα Πανεπιστήμια της χώρας.

Δείτε τις απαντήσεις που προτείνει ο ΟΕΦΕ:

ΘΕΜΑ Α΄

Α1.

Το συγκεκριμένο απόσπασμα αναφέρεται στην αναγκαιότητα του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού καταγράφοντας προσωπικές μαρτυρίες Ελλήνων μαθητών. Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνεται η αναγκαιότητα να αποτελεί μέρος του εβδομαδιαίου προγράμματος του Γυμνασίου καθώς η έλλειψή του προκαλεί επαγγελματικό «κορεσμό» και αύξηση της ανεργίας. Το συγκεκριμένο πρόβλημα εξάλλου εξωθεί τους νέους να συμβιβάζονται επαγγελματικά ή να μεταναστεύουν.

ΘΕΜΑ Β΄

Β1.

Α. ΣΩΣΤΟ

Β. ΣΩΣΤΟ

Γ. ΛΑΘΟΣ

Δ. ΣΩΣΤΟ

Ε. ΛΑΘΟΣ

Τα θέματα

Το θέμα που κλήθηκαν να αναπτύξουν στην έκθεση (άσκηση Δ1) είναι σχετικό με την ενότητα «Εφόδια και τις Δεξιότητες», ενώ το κομμάτι της λογοτεχνίας είχε να κάνει με ποίημα του Νίκου Γκάτσου. Τα θέματα δόθηκαν λίγο μετά τις 9 χωρίς προβλήματα στα σχολεία της χώρας με το νέο σύστημα αναμετάδοσης Sam και όπως διαβεβαιώνει το υπουργείο Παιδείας δεν υπήρξαν προβλήματα στα εξεταστικά κέντρα και οι υποψήφιοι τήρησαν όλα τα υγειονομικά μέτρα. Επίσης, όπως λέει το υπουργείο Παιδείας δεν ζητήθηκαν διευκρινίσεις.

Δείτε τα θέματα στις πανελληνιες

ΟΕΦΕ: Τα θέματα κρίνονται βατά

«Βατά» χαρακτηρίζει τα θέματα ο ΟΕΦΕ, τονίζοντας ότι οι ασκήσεις είναι σχετικά εύκολες.

«Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να επεξεργαστούν το θέμα των προσδοκιών της νέας γενιάς για το μέλλον, θεματική ενότητα που διδάσκεται και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Τα θέματα κρίνονται βατά. Οι λεξιλογικές και υφολογικές ασκήσεις αντλούνται με σχετική ευκολία από τα κείμενα αναφοράς, ενώ στο θέμα της παραγωγής λόγου ζητείται να παραθέσουν την προσωπική τους γνώμη για τα εφόδια που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις του μέλλοντος καθώς και οι δράσεις με τις οποίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν έναν διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο», σχολίασε ο ΟΕΦΕ.

Το φετινό «τοπίο» των Πανελλαδικών αναμένεται να έχει άνοδο των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια για τις περιζήτητες σχολές καθώς μειώνεται ο αριθμός εισακτέων στα κεντρικά ΑΕΙ, σε συνδυασμό με την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και συγκρατημένη πτώση σε συγκεκριμένες σχολές Περιφερειακών Πανεπιστημίων, όπου αυξάνεται ο αριθμός των φοιτητών που θα εισαχθούν εφέτος για πρώτη φορά.

«Βατό και κατανοητό» χαρακτηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το θέμα της έκθεσης, που αφορά τις δεξιότητες και τα εφόδια για το μέλλον, η φιλόλογος καθηγήτρια στο Κοινωνικό Φροντιστηρίου Αγίου Δημητρίου, Σίσσυ Κωνσταντάρα.

Επίσης, τα κείμενα ως προς την προσέγγιση των ερωτημάτων έχουν ακριβώς τη ίδια δομή με τα περσινά. Το ερώτημα στο ποίημα του Γκάτσου ήταν κάτι αναμενόμενο. Πιθανόν, η περίληψη του κειμένου (Θέμα Α1) να δυσκολέψει τους υποψηφίους, εκτιμά η κ. Κωνσταντάρα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει