Ενημέρωση με ένα κλικ

Άρση μέτρων: Οι αλλαγές σε εστίαση και ωράριο

Νέα χαλάρωση των περιορισμών που έφερε ο κορονοϊός τίθεται σε ισχύ από το Σάββατο, καθώς το επιδημιολογικό κύμα υποχωρεί και αυξάνει συνεχώς ο αριθμός των εμβολιασμένων συμπολιτών μας.

Ο Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, μίλησε για τις ανακοινώσεις για τη χαλάρωση των μέτρων, τη μουσική, την αύξηση των καλεσμένων σε δεξιώσεις και τα self test.

«Το κάθε τι έχει νόημα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 01.30 έως 05.00 λήγει τέλος του μήνα. Αυτή την στιγμή οι λοιμοξιολόγοι μας λένε ότι πρέπει να τηρήσουμε αυτό το ωράριο», δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης.

«Όπως λειτουργούσαμε πριν με τη μουσική θα λειτουργούμε με τους κανόνες», είπε ο κ. Παπαθανάσης αναφορικά με τη μουσική.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις εστίασης που βρίσκονται σε στοές, η πρόβλεψη για λειτουργία αφορά όλα όσα βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές μόνο με δύο εισόδους.

«Από 1ης Ιουλίου οι λοιμοξιολόγοι έκριναν ότι μπορούμε να πάμε στα 300 άτομα και πάντοτε με μέτρα και κανόνες, με ροτόντες των 8 ατόμων» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαθανάσης, ενώ μιλώντας για τους γάμους διευκρίνισε ότι οι καλεσμένοι θα ψυχαγωγούνται με μουσική αλλά δεν θα μπορούν να χορεύουν.

Μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις, το ωράριο ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών επεκτείνεται για ακόμη μία ώρα, επιστρέφει η μουσική στους χώρους εστίασης (οι οποίοι πάντως παραμένουν μόνο εξωτερικοί) ενώ αυξάνει και ο αριθμός των προσκεκλημένων σε γάμους και βαφτίσεις.

Συγκεκριμένα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα και θα διαρκεί -όπως και σήμερα- μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ από την 1η Ιουλίου -και πάντα με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν- το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας σταματά να ισχύει.

Aπό την ίδια ημέρα θα επιτρέπεται η μουσική σε καταστήματα εστίασης, αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Όπως είπε την Πέμπτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με δεδομένους τους δείκτες του τελευταίου 7ημέρου και έπειτα από τις αποφάσεις που πήρε η επιτροπή των επιδημιολόγων στη σημερινή συνεδρίασή της, αλλάζουν τα παρακάτω:

  1. Από το Σάββατο (12/06) η απαγόρευση κυκλοφορίας μετατίθεται κατά μία ώρα και θα ισχύει από τη 01:30 έως και τις 05:00, ενώ από 01/07 η απαγόρευση αυτή αίρεται οριστικά.
  1. Από το Σάββατο (12/06) θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης, στους οποίους φιλοξενούνται μόνον καθήμενοι πελάτες. Σε περίπτωση καταστρατήγησης του μέτρου, το πρόστιμο καθορίζεται σε 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και αναστολή λειτουργίας διάρκειας 15 ημερών σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.
  2. Από το Σάββατο (12/06) επανεκκινούν την λειτουργία τους καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές και μόνον εκείνες που έχουν ελεύθερες διόδους, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής είσοδος και έξοδος των πελατών καθώς και ο φυσικός αερισμός.

     

  3. Από τη Δευτέρα (14/06) επανεκκινούν οι πρακτικές εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις των φοιτητών όλων των εξαμήνων καθώς και των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης όλων των ΑΕΙ.
  4. Από το Σάββατο αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας συμμετοχής θεατών σε εκδηλώσεις ακροάματος – θεάματος από 50% σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεις, σε 70% έως 5.000 θέσεις, σε 65% έως 15.000 θέσεις και σε 10.000 άτομα όταν ο αριθμός των θέσεων είναι πάνω από 15.000. Όλα τα παραπάνω ισχύουν υπό την προϋπόθεση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

Για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον ταυτόχρονη παρουσία τεσσάρων πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ.

Από την 01/07 το όριο για τις υπηρεσίες catering – δεξιώσεων αυξάνεται σε 300 άτομα από 100 που ήταν μέχρι τώρα.

Για τις εμποροπανηγύρεις επιτρέπεται η επανεκκίνησή τους μόνο σε Περιφερειακές Ενότητες, όπου το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών ξεπερνά το 50%.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει