Ενημέρωση με ένα κλικ

Το οφέλη από το μπλόκο στον διπλό ΕΝΦΙΑ από το 2022

Στην κατάργηση του συμπληρωματικού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ενδέχεται να προχωρήσει η κυβέρνηση το 2022.

Όπως αναφέρει η έντυπη έκδοση του “Ελεύθερου Τύπου” στο πλαίσιο των ριζικών αλλαγών που σχεδιάζει να επιφέρει στη νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ δεν αποκλείεται να ικανοποιήσει και αυτό το πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών ακινήτων, εφόσον εξασφαλιστεί ο αναγκαίος «δημοσιονομικός χώρος».

Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται σήμερα με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,15% έως 1,15% σε κάθε ακίνητη περιουσία φυσικού προσώπου -αποτελούμενη από κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης- συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 250.000 ευρώ.

Εξαιρούνται, δηλαδή, από το φόρο αυτό τα αγροτεμάχια και οι λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών.

Νομικά πρόσωπα και ΕΝΦΙΑ

Επιπλέον, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει και τα ακίνητα των νομικών προσώπων ανεξαρτήτως αξίας.

Υπολογίζεται με συντελεστή 0,055% επί της αντικειμενικής αξίας των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεως γης που κατέχουν τα νομικά πρόσωπα.

Για τα ακίνητα των νομικών προσώπων τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με συντελεστή 0,01%.

Ειδικά, για τα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ισούται με 0,035% επί της συνολικής αξίας των ακινήτων που δεν ιδιοχρησιμοποιούν.

Συνολικά, περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων -φυσικά και νομικά πρόσωπα- πληρώνουν κάθε χρόνο συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό τα 290 εκατ. ευρώ καταβάλλονται από τα φυσικά πρόσωπα και τα 210 εκατ. ευρώ από τα νομικά πρόσωπα.

Διαβάστε περισσότερα στο dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει